Beiaardfestival Veere brengt muziek in hele stad

Zaterdag 18 juni kan iedereen een dag lang genieten van de klanken van de Veerse stadhuisbeiaard. Tussen 11.45 en 20.00 uur vindt dan het Beiaardfestival Veere plaats.

Door het hele stadje klinkt traditionele muziek en er zijn verrassende optredens voor het stadhuis op de Markt. Daar zijn de klokken samen met andere instrumenten te horen.

Verder zijn er in Museum Veere piano- en harpconcerten en blaast een saxofoonkwartet het publiek weg. De buitenconcerten zijn gratis te bezoeken, een passe-partout voor de concerten in het museum kost 2,50 euro.

Stadsbeiaardier

De Veerse wethouder René Molenaar opent het festival. Na een welkomstwoord klimt hij met stadsbeiaardier David van de Vlies naar het klavier boven in de stadhuistoren en speelt de eerste noten van het festival.

Het werk van de beiaardier speelt zich hoog in de toren van het stadhuis af. Tijdens het festival kan iedereen zijn verrichtingen live volgen op een scherm.

Het scherm staat op het podium voor het Stadhuis aan de Markt. Op dit podium spelen ook de muzikanten die een concert samen met de beiaardier verzorgen.

Naast Van der Vlies zijn er pianorecitals door Rien Balkenende, harpmuziek onder leiding van Dorine van Dijk en saxofoonconcerten van het kwartet ‘Tettares’ te horen.

Kamishibai

Op de Markt voor het Stadhuis vertelt Dina Verheyden om 17.20 uur het bekende en spannende verhaal Peer Gynt, over een Noorse jongen die een kronkelig levenspad bewandelt. Met een kamishibai (een Japans verteltheater met prachtige prenten), haar klarinet en engelachtige zangstem brengt zij het verhaal tot leven.

Uiteraard ontbreekt de prachtige muziek van Edvard Grieg niet. Richard de Waardt illustreert het verhaal muzikaal met accordeon, synthesizer en bovenal de sprookjesachtige klanken van de torenbeiaard. 

Meer informatie
Klik hier voor het hele programma.

Tip de redactie