'Vlissings risico bouw kazerne blijft maximaal drie miljoen'

Het risico voor de gemeente Vlissingen bij tegenvallers bij de bouw van de marinierskazerne in de buitenhaven blijft maximaal drie miljoen euro. Dat laat burgemeester Bas van den Tillaar woensdag weten.

Begin deze maand maakte minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie bekend dat de ondertekening van een overeenkomst over de bouw van de kazerne was uitgesteld, omdat er nog geen akkoord was over de verdeling van de financiële risico’s.

Die overeenkomst is nu volgens het Vlissingse college van burgemeester en wethouders wel geregeld. Het risico blijft voor Vlissingen maximaal drie miljoen euro, het bedrag dat het college eerder al had toegezegd aan de gemeenteraad, aldus de burgemeester.

De financiële risico’s zitten ‘m bijvoorbeeld in het opruimen van de bommen en granaten die wellicht in de bouwgrond aanwezig zijn.

"Voor een beeld van de spreiding zijn 104 locaties bekeken", legt Van den Tillaar uit. "Op vijf locaties is er iets gevonden; vier vijfhonderdponders en een kistje granaten. Het ziet er niet naar uit dat er heel veel bommen in de grond zitten."

Jaren

Wethouder John de Jonge tekende bij dit onderzoek aan dat er de komende jaren nog vondsten gedaan kunnen worden.

"Omdat er nog geen definitief ontwerp is voor de kazerne, weten we bijvoorbeeld nog niet waar de heipalen komen", illustreert de Jonge. Op die plaatsen is onderzoek dieper in de grond nodig. "Dat doen we nu natuurlijk niet voor het hele terrein. Als het definitieve ontwerp klaar is, weten we waar precies we dieper in de grond moeten kijken."

Fregat

De ondertekening van het contract voor de grondoverdracht voor de Marinierskazerne vindt woensdag 22 juni plaats op het marinefregat Zr. Ms. De Ruyter. Op uitnodiging van de gemeente Vlissingen komen commandant kapitein-luitenant W. Vooijs en zijn officieren met het schip naar de buitenhaven. 

Tussen 13.00 uur en 16.00 uur is een deel van het fregat te bezichtigen voor het publiek. De toegang is gratis, maar in verband met de veiligheid moet elke bezoeker zich legitimeren. Vanaf het treinstation rijdt een gratis pendelbus naar het schip. Alleen via deze bus kunnen belangstellenden Zr. Ms. De Ruyter bezoeken.

Tip de redactie