Taalhuis helpt laaggeletterden op Walcheren

De wethouders René Molenaar (Veere), Josephine Elliott (Vlissingen) en Chris Dekker (Middelburg) van de drie Walcherse gemeenten openden donderdag het Taalhuis Walcheren om laaggeletterdheid te bestrijden.

Het taalhuis heeft een plek in de bibliotheken in Vlissingen en Middelburg. Op termijn komt er een mobiele vestiging in Veere.

Het taalhuis is bedoeld voor alle inwoners van Walcheren die moeite hebben met lezen, spreken of schrijven in het Nederlands."“Het taalhuis gaat van start omdat iedereen op Walcheren meetelt", zegt wethouder René Molenaar.

Hij haalt een citaat aan van filosoof Ludwig Wittgenstein: De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld. "Als je taal beperkt is, dan zijn ook je wereld en je kansen beperkt. Taal is zo belangrijk dat wij dat als gemeenten willen stimuleren."

Mensen die laaggeletterd zijn weten hoe zij dit kunnen verbloemen. "Zij hangen niet aan de grote klok dat ze niet of slecht kunnen lezen, maar daardoor hebben ze wel minder kansen op werk, krijgen ze sneller financiële problemen en raken ze in een sociaal isolement."

Levenslang

De Veerse wethouder heeft hoge verwachtingen van het taalhuis. Molenaar, die zelf uit het basisonderwijs komt, weet dat er grote verschillen zijn in de woordenschat van leerlingen. "Als je een achterstand hebt, loop je die niet snel meer in. Ouders brengen taalarmoede over op hun kinderen, daarom roepen wij hen op om zich in het taalhuis aan te melden."

Vrijwillige taaldocenten spijkeren de bezoekers, die het lezen en schrijven niet goed machtig zijn, bij. De gemeenten werken samen met onder andere de Bibliotheek Vlissingen, ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Scalda en Stichting Lezen en Schrijven.

Er zijn vrijwillige taalmaatjes die kunnen helpen. Ook biedt het taalhuis digitale programma’s aan die ook vanuit huis geraadpleegd kunnen worden. Een deskundige neemt op gezette tijden in het huis een intake en niveaubepaling bij taalvragers af.

In de bibliotheek is ook een uitgebreide collectie van geschikte lees- en luisterboeken, oefenprogramma’s en lesmateriaal beschikbaar. Op de computers kunnen de bezoekers gratis oefenen.

Taalambassadeurs

Tijdens de opening waren ook vier taalambassadeurs aanwezig. Moedige mensen die durfden vertellen dat zij moeite hebben met lezen en schrijven.

"Ik ben terug naar school gegaan, omdat ik een promotie kreeg en toen formulieren moest invullen", vertelt Diny Weststrate. Zij kan nu internetten, internetbankieren en alles schrijven en lezen wat zij wil. "Er ging een wereld voor mij open." Daarom helpt ze graag andere laaggeletterden als ambassadeur.

De betrokken wethouders en organisaties tekenden donderdag een intentieverklaring. Hannie Bruijnooge, consulent educatie bij ZB Planbureau, weet dat in Vlissingen en omgeving ongeveer vijftien procent van de inwoners tussen hun zestien en vijfenzestig jaar laaggeletterd zijn. In Middelburg en Veere ligt dat percentage volgens haar op ongeveer elf procent.

Iedereen kan voor vragen en informatie terecht bij de balie van het taalhuis. Die is open op maandag en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek in Vlissingen en op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek in Middelburg.

Tip de redactie