Tijdens de Amuse van Film by the Sea (FbtS), het voorproefje op het Vlissingse filmfestival, is dinsdagavond festivaldirecteur Leo Hannewijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van de (film)cultuur in Zeeland.

De commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, verraste Hannewijk met het lintje.

In 1999 was Hannewijk één van de oprichters van Stichting Film by the Sea. Dankzij zijn inspanningen kon dit festival uitgroeien tot wat het nu is: een toonaangevend en onderscheidend internationaal festival met sterke nationale, lokale en regionale verbindingen, aldus de provincie Zeeland in een persbericht.

‘Film by the Sea en Hannewijk zijn aanjager geweest voor verschillende filmproducties in Zeeland.’

Luctorplan

Hannewijk is ook de initiator van en drijvende kracht achter het Luctorplan. ‘Met dit plan stimuleert hij tegelijkertijd vrijwilligerswerk in de zorg én vergroot hij de toegankelijkheid van kunst en cultuur met een puntensysteem.’

Vrijwilligers krijgen punten voor hun vrijwilligerswerk en met die punten krijgen zij tegen een gereduceerd tarief toegang tot Film by the Sea, musea, bioscopen en theatervoorstellingen.

Dit Luctorplan is volgens de provincie een schoolvoorbeeld van hoe verschillende sectoren, zoals hier cultuur en zorg, elkaar kunnen versterken.

De achttiende editie van Film by the Sea vindt plaats van 9 tot en met 18 september. Tijdens de Amuse dinsdagavond zijn onder meer de leden van de Vakjury, Jongerenjury en Internationale Studentenjury bekend gemaakt en is het affiche van de nieuwe editie van het festival onthuld.