Onderzoek naar tweede reclamebelasting Middelburg

Er is een kans dat alle ondernemers in de gemeente Middelburg binnen afzienbare tijd reclamebelasting moeten afdragen.

Nu is dat alleen verplicht voor ondernemers in de binnenstad. De gemeente financiert met de opbrengst de herinrichting van het centrum en er worden andere zaken zoals sfeerverlichting en het verwijderen van kauwgom mee bekostigd.

Tijdens de begrotingsbehandeling 2016 hebben de LPM, SGP, PvdA en D66 een amendement ingediend om een tweede reclamebelasting in te voeren voor alle andere ondernemers in Middelburg. Ze wilden daarmee ten minste 50.000 euro per jaar ophalen, onder meer om enkele geplande bezuinigingen terug te draaien.

Er zitten echter nogal wat mitsen en maren aan de reclamebelasting, zegt het college van burgemeester en wethouders in haar voorstel.

Zo zijn de jaarlijkse kosten in verhouding tot de opbrengsten erg hoog: 12.500 euro. Via de onroerende zaakbelasting is het makkelijker om 50.000 euro extra binnen te halen, zeggen burgemeester en wethouders.

Commotie

Ze verwachten ook veel commotie onder en bezwaarschriften van ondernemers, zeker omdat zij er volgens het college niets voor terug krijgen. "Het gaat direct de algemene middelen in", schrijven ze.

Daarnaast wil de landelijke overheid vanaf 2019 een aantal lastige heffingen schrappen. De reclamebelasting staat op het lijstje.

Om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten wil het college een onderzoek laten uitvoeren. De kosten daarvan zijn 20.000 euro.

Het voorstel wordt op 27 juni besproken in de commissie algemeen bestuur van de gemeente Middelburg.

Tip de redactie