De Zeeuwse politie heeft vrijdag een 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Hij wordt ervan verdacht voor ruim 200.000 euro mensen te hebben opgelicht in verschillende delen van het land, waaronder Zeeland.

De man zit vast in Middelburg.

De verdachte bood betonplaten te koop aan op internet. Benadeelden reageerden op de advertenties en maakten geld over naar rekeningnummers.

Deze rekeningnummers bleken toe te behoren aan zogenaamde katvangers, mensen die hun rekeningnummer ter beschikking stellen voor oplichtingspraktijken. Nadat het geld was gestort werd het direct van de rekeningen gehaald of doorgesluisd naar andere rekeningen.

Aangiftes

De politie startte een onderzoek naar aanleiding van aangiftes bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting. Uit een analyse bleek dat veel aangiftes aan elkaar te linken waren.

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat onder meer inwoners uit ‘s-Gravenpolder, Koudekerke, Clinge, Nieuwerkerk en Noordgouwe door de man benadeeld zijn. Het onderzoek is vervolgens opgepakt door de recherche in Zeeland.

Tien personen kwamen als katvanger in beeld. Het Openbaar Ministerie beoordeelt of zij vervolgd kunnen worden. 

Een katvanger uit Spijkenisse die in dit onderzoek vijf bankrekeningen opende en ter beschikking stelde aan de hoofdverdachte is door de banken op een zwarte lijst geplaatst. Hij kan de komende acht jaar geen bankrekening openen.

Deze man is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat de oplichter in ieder geval nog veertien dagen blijft vastzitten.

Waarschuwing

De hoofdverdachte is al vaker aangehouden voor oplichting via het aanbieden van betonplaten. In het nu lopende onderzoek zijn 61 aangiftes opgenomen. In totaal zijn mensen opgelicht voor een bedrag van 218.000 euro, aldus de politie.

De banken hebben naar aanleiding van gegevens van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting in totaal 21 bankrekeningen laten blokkeren.

De politie waarschuwt mensen om hun bankrekening of persoonlijk gegevens nooit ter beschikking te stellen.