'Playing for Culture in Vlissingen hoort in buitenlucht'

Het Playing for Culture Festival Vlissingen vindt zaterdag plaats op het terrein naast de Machinefabriek. Het multiculturele festival brengt alle culturen samen voor een gezellig en gratis te bezoeken feest voor iedereen.

Er is tussen 12.00 en 24.00 uur een uitgebreid programma van dans, muziek, theater en het Open Nederlands kampioenschap Highland Games. Ook zijn er allerlei lekkere culinaire gerechten te proeven.

"We hebben de tweede editie van het Zeeland Latin Festival dit keer op 14 mei apart gehouden tijdens de pinksterdagen. Volgend jaar vallen de feestdagen weer anders en houden we het dansfeest weer tegelijk met het Playing for Culture Festival", legt organisator Hedwig Samson uit.

Samen met Mariët Geldof is hij de drijvende kracht achter beide kleurrijke evenementen. Net zo belangrijk als de gratis entree vinden zij dat het festival in de buitenlucht moet zijn.

"Het past niet bij de sfeer van ons feest om dat binnen te houden, zoals in de Machinefabriek. Het is een soort Woodstock in het klein. Van belang is juist het parkachtige, met alle mooie acts, muziek en de geuren van de heerlijke gerechten uit de eetkraampjes," legt Samson uit.

"Een buitenevenement is een risico, maar we hebben een rare afspraak met ‘boven’ en altijd nog mooi weer gehad."

Highland

Bijzonder is dit jaar dat het Open Nederlands Kampioenschap Highland Games, van 12.00 uur tot 17.00 uur, onderdeel is van het Playing for Culture Festival. Er zijn tweeëntwintig krachtpatsers die in diverse disciplines zoals kogelslingeren, paalwerpen en touwtrekken de strijd met elkaar aanbinden.

Bezoekers kunnen genieten van optredens zoals dat van de Indo-rockformatie The Arrows (12.30 uur, 16.15 uur en 20.00 uur) en de Rock & Roll bluesband Wild May West (13.15 uur).

De Middelburgse buikdanseres Sharifa Al Zahra treedt op (15.20 uur en 21.00 uur) en Naga Pencak Silat geeft vanaf 15.00 uur spectaculaire vechtkunstdemonstraties.

Zumba-instructrice Leida Wallaart houdt vanaf 14.00 uur en 15.30 uur een workshop (een euro tot twaalf jaar en drie euro voor twaalf-plussers) van twintig minuten, waarvan de opbrengst gaat naar de Molukse Inzameling Actie. Zij zamelen geld in om de gewetensgevangenen op Java en Ambon te ondersteunen met de eerste levensbehoeften.

Zeepbellenmachines

Dé blikvanger van het avondprogramma is Bubbles & Fire (21.00 uur-24.00 uur) uit België, met vier enorme zeepbellenmachines die gekleurd worden door tientallen olielampjes. Daardoor ontstaat een magische wereld waar je doorheen kunt lopen.

Dansgroep Hawaiian Fantasy treedt twee keer op (20.45 uur en 22.00 uur), een dj verzorgt muziek en als afsluiter treedt coverband CopyCat op (21.15 uur en 22.15 uur).

Tip de redactie