Twintig leerlingen en twee docenten van de Vibgyor High School in Mumbai, India, hebben acht dagen in Middelburg en omgeving doorgebracht. Leerlingen van CSW Van de Perre in Middelburg hadden een uitwisseling met deze leeftijdsgenoten.

Wat zijn de verschillen tussen hun landen en culturen, en wat zijn de overeenkomsten? Wat de conclusie ook mag zijn, een uitwisseling met buitenlandse studenten is een ervaring om nooit te vergeten.

Sabahat Naqvi (14) logeerde bij Niek Goudswaard (14). "Toen we aankwamen op Schiphol zagen we al snel dat het land heel anders is dan Mumbai. Hier zijn veel meer bomen, alles is groen."

Voor een zonnige, warme zaterdag stond een picknick aan de kust op het programma. “Het strand hier is zo mooi,” zei Sabahat. "Het zand is heel schoon."

In vergelijking met het dichtbevolkte Mumbai en de immens grote school waar de leerlingen les hebben, kan het contrast met Nederland bijna niet groter. "Ik vind het ook zo leuk dat iedereen hier kan fietsen. Er is weinig verkeer. In Mumbai is het veel te gevaarlijk om met de fiets naar school te gaan."

Smaakvol

Op maandag werden de leerlingen welkom geheten door burgemeester Harald Bergmann van Middelburg en kregen een rondleiding door het Abdijcomplex. De hele week stonden de provincie Zeeland en de twee culturen centraal. Een reis naar Neeltje Jans, cultureel diner, filmpjes maken en Nederlandse en Indiase lessen stonden op het programma.

Als je met iemand praat uit een ander werelddeel, praat je al gauw over de verschillen. "Het eten hier smaakt heel anders. Niet pittig, zoals bij ons, maar wel erg smaakvol." Vedika Patil (14) is een klein fragiel meisje met een wereldse uitstraling. "Hagelslag vind ik zo lekker, dat ga ik zeker meenemen voor mijn ouders en grootouders."

In India is het gebruikelijk om met meerdere generaties in een huis te leven. Emma Louws (15) is buddy van Vedika en kan zich niet voorstellen dat haar opa en oma bij haar in huis wonen. "De band wordt dan anders."

Overeenkomst

De meiden hebben ook een overeenkomst gevonden. Vedika: "De moeder van Emma lijkt heel veel op mijn moeder. Zo lief en zorgzaam. Ze zouden vast vriendinnen worden als ze elkaar zouden ontmoeten."

Of er op deze enerverende week een vervolg komt is nog niet zeker. De schoolleiding bekijkt alle mogelijkheden om de CSW-leerlingen volgend jaar naar India te laten afreizen.