Maar liefst 165 koren en ensembles zijn te zien en te beluisteren tijdens de achttiende editie van Middelburg VÓLkoren op zaterdag 4 en zondag 5 juni.

De organisatie kiest dit jaar voor een nog hogere kwaliteit dan in de voorgaande jaren. De toegang is op alle achtentwintig locaties in de binnenstad gratis. Het grootste koorfestival van zuidwest-Nederland vindt plaats op zaterdag 4 en zondag 5 juni.

Middelburg VÓLkoren werkt aan een nog hogere kwaliteit. "Die was er altijd al, maar in de afgelopen jaren was ook de groei en uitbreiding van belang. Nu hebben we een knop omgezet", legt Moritz Benschop van Stichting Middelburg VÓLkoren uit.

"We lopen al enkele jaren tegen de grenzen van de groei aan. Steeds meer koren en steeds meer locaties. Uit de enquête die we vorig jaar hebben gehouden bleek dat er een paar te kleine locaties waren, waar het zowel voor het koor als voor het publiek onbevredigend was om op te treden." 

Volgens Benschop zijn dat onder andere basisschool ABS, Atelier V, Antiekhandel De Pagter, de galeries Sondaar en Ellen Gerritsen, Hotel aan de Dam en de restaurants ZenC en ’t Packhuys.

Ook probeert de organisatie door de inzet van meer echte akoestische piano’s het festival muzikaal gezien naar een hoger plan te tillen. Op drukke locaties worden stewards ingezet om de toestroom van het publiek in goede banen te leiden.

Podia

Op zaterdag en zondag is er van 10.45 uur tot 12.00 uur eerst een opbouw- en inzingtijd. De echte eerste optredens beginnen om 12.00 uur.

Zaterdag zijn er 97 koren te beluisteren en zondag 68. Benschop wil geen pareltjes benoemen. "Iedereen is even belangrijk. Het is een festival waar alles mag en alles kan. Geen competitie of beoordeling."

Zaterdagmiddag treden klassieke koren op zoals het Middelburgs kamerkoor, de Vlissingse Oratoriumvereniging en het Zeeuws Vocaal ensemble. Maar ook popkoren zoals Shantykoor Het Veerse Scheepstuig en dameskoor Binaeh zuuver.

Het zaterdagmiddagprogramma loopt naadloos over in een avondprogramma, dat zich afspeelt op de centrale grote podia op de Markt en op het Abdijplein.

Op zaterdagavond wordt op het Abdijplein de eerste festivaldag rond 19.30 uur afgesloten met zangroep Memories en een gezellige samenzang.

Hoogaars

Op zondag bijt om 12.00 uur Shantykoor Die Maeze Sanghershet het spits af op de Markt. Dit is het op één na oudste shantykoor van Nederland.

Een groep basisschoolleerlingen volgt de popclinic Sing It! en studeert met een zangcoach nummers in die vanaf 16.30 uur op het Abdijplein te horen zijn.

Andere optredens zijn in kerken, hofjes en zelfs op een gerestaureerde hoogaars. Er is voor iedereen wat: pop en klassiek, religieus en musical of cabaretesk, Nederlandstalig en wereldmuziek.

Beide podia zijn gerealiseerd dankzij de steun van de Vereniging van Ondernemers Middelburg (VOM).
Op zondagmiddag wordt het festival rond 17.00 uur afgesloten door Zanggroep Cascade.

Het programma staat op de website www.middelburgvolkoren.nl en is een week van tevoren verkrijgbaar in de Tourist Shop in De Drvkkery en tijdens het festival op verschillende locaties.