Lisan Theune uit Westkapelle strijdt woensdag om de titel van de Nationale Voorleeswedstrijd. In de schouwburg in Amstelveen neemt de 11-jarige leerlinge uit groep 7 van De Lichtstraal het op tegen de elf andere provinciale kampioenen.

Basisscholen in heel Nederland hebben massaal meegedaan aan de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal zijn dit jaar 3.250 schoolkampioenen aangemeld.

De finalisten lezen voor een volle zaal voor uit hun favoriete kinderboek. Daarnaast moeten ze onvoorbereid voordragen uit een boek dat ze niet kennen.

De winnaar mag zich naast Nationale Voorleeskampioen ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag noemen.

Spraakgebrek

Tijdens de provinciale finale in Middelburg in april wist Lisan het publiek te boeien met het grappige stukje over Dummie de Mummie die gaat telefoneren. 

Alle deelnemers, drie jongens en vijf meiden, articuleerden goed, maar Lisan had de grootste uitdaging. Dummie de Mummie heeft namelijk een spraakgebrek. Dummie komt uit Egypte en spreekt de 'h' uit als een 'g'.

In het verhaal van Lisan vervelen Dummie, zijn vriend Goos en vader Klaas zich, want het regent buiten. Dummie besluit om meester Krabbel uit te nodigen om pizza te komen eten. "Pizza vind ik ook erg lekker", vertelde Lisan bij de provinciale finale. "Vooral 4-kazenpizza. Ik zou graag een keer de pizza’s van Klaas proeven."

Woensdag reist Lisan samen met haar klasgenoten, meester en ouders naar de schouwburg in Amstelveen voor de finale.