Bij de bibliotheek in Middelburg zijn nog tot en met 25 juni een selectie van de beste cartoons ter wereld te zien.

De allerbeste tekening van dit negentiende internationale Cartoonfestival is van Mahmood Azadnia (foto) uit Iran.

Azadnia tekende een nar in een gevangenis die op de muur het aantal dagen van zijn gevangenschap heeft geturfd, in de vorm van een lachend gezicht.

"Kunst is de beste manier om vrijheid te bereiken," stelde de winnaar bij de prijsuitreiking. De beste cartoons zijn door een internationale jury geselecteerd.

De opdracht voor het negentiende Cartoonfestival was om een cartoon te tekenen over het onderwerp four freedoms. Deze Vier Vrijheden, zoals 75 jaar geleden uitgesproken door de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt zijn Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. 

Hulde

"We kregen een overweldigend aantal inzendingen van 1741 cartoons uit 55 landen", vertelt commissaris van de koning in Zeeland Han Polman, tevens voorzitter van de Roosevelt Foundation.

"Het zijn tekeningen van een onvoorstelbaar hoog niveau met belangrijke meningen. Met deze selectie internationale cartoons willen wij bevorderen dat het bewustzijn groeit dat vrijheid van belang is voor ons allemaal. Een hulde aan de humor en de vrijheid."

Dominee Gremdaat (Paul Haenen) heeft een eigenzinnige 'preek' gehouden bij het festival. Hij sprak onder meer over de Turkse president Erdogan en Sylvana Simons, die besloten heeft politicus te worden.

Ook noemde de dominee de vrijheid om géén mening te hebben in deze tijd van meningenterreur.
 Tegenwoordig moet je overal een mening over hebben: over de Toppers, Rutte en de tatoeages van Douwe Bob. Nederland kwekt aan één stuk door!" Het publiek in de zaal genoot van zijn preek.

Scholen

De cartoons zijn in de bibliotheek te zien op het Plein, in de Foyer en in de Leeshoek. 

Eerder dit jaar was er een cartoontekenwedstrijd 'Teken voor Vrijheid' voor scholieren in Zeeland. Er deden vijftien scholen uit het voortgezet onderwijs mee.

Uit de 177 inzendingen koos de jury de vijftien beste cartoons die tijdens de expositie te zien zijn in het Zeeland-paviljoen op de eerste verdieping. De winnaars zijn: Samantha Eerkes, Veerle Peene en Willem van der Doe. De publieksprijs ging naar de cartoon van Tycho Eekhout.