Er zijn grote verschillen tussen Zeeuwse jongens en meisjes bij de acceptatie van homoseksualiteit van een klasgenoot.

ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland concluderen dat jongens homoseksualiteit minder accepteren. Ook zijn er grote verschillen tussen gemeenten en geloof, laat het planbureau donderdag weten.

De Jeugdmonitor Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland deed in 2015 voor de vierde keer onderzoek onder Zeeuwse derdeklassers van het voortgezet onderwijs.

Er waren vorig jaar voor het eerst vragen over homoacceptatie.

Iets meer dan de helft van de jongens en één op de tien meisjes accepteert homoseksualiteit van een jongen niet. Eén op de vijf jongens en één op de zes meisjes accepteert homoseksualiteit van een vrouwelijke klasgenoot niet.

Sluis

De homoacceptatie is het hoogst in de gemeente Sluis. Bijna zes op de tien leerlingen hier kunnen bevriend zijn met een homo. Voor lesbiennes geldt dat voor twee op de drie leerlingen.

Het meest afwijzend zijn leerlingen uit de gemeenten Tholen, Reimerswaal, Borsele en Veere.

Scholieren in het vmbo hebben de meeste moeite met homoseksualiteit van een klasgenoot. Zes van de tien jongens hier staan afwijzend tegenover homo’s.

Vwo

Bij jongens op het vwo staat ruim drie op de tien afwijzend tegenover homo’s. Havisten zitten hier tussenin.

Homojongens en lesbische meisjes worden minder geaccepteerd naarmate het geloof een grotere rol speelt bij leeftijdsgenoten. 

Onder leerlingen in het reformatorisch onderwijs is de acceptatie van homoseksualiteit aanzienlijk minder dan bij leerlingen van de andere scholen.

Zelfdoding

Landelijk denkt bijna een kwart van de jongeren dat je op school niet open kunt zijn over je geaardheid. Zeeuwse jongeren zijn hierover iets positiever; twee op de tien denken dat homoseksuele jongeren er niet eerlijk over kunnen zijn.

Bijna vier op de tien jongeren denken dat ze dit alleen tegen vrienden kunnen zijn. Eén op de tien scholieren denkt dat dit tegen iedereen op school kan en één op drie weet het niet.

Zeeuwse homoseksuele jongeren ervaren een slechtere gezondheid, zijn vaker slachtoffer van pesten, denken vaker aan zelfdoding en hebben vaker een suïcidepoging gedaan.

Het planbureau voerde dit onderzoek uit in opdracht van de Zeeuwse gemeenten en provincie Zeeland.