Op dinsdag 17 mei onthult burgemeester Harald Bergmann van Middelburg in de binnentuin van verpleeghuis Willibrord een monument dat herinnert aan de verwoesting van de Zeeuwse hoofdstad in mei 1940.

De burgemeester houdt een toespraak en cliënten van Willibrord leggen een krans. Er is muziek en zang en een minuut stilte. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen de onthulling ook bijwonen. De bijeenkomst begint om 15.00 uur.

Het monument bestaat uit een hardstenen sleutelstuk, vermoedelijk van een Middelburgse middeleeuwse kerk, opgegraven tijdens werkzaamheden in en rond het Hofplein in Middelburg.

Het hardstenen sleutelstuk is geschonken door een lid van de cliëntenraad van Willibrord. Het monument is afgewerkt met een stalen plaat waarin gegraveerd een herinnering aan de verwoesting van Middelburg.

Omgeving

Vele cliënten uit Willibrord die deel zouden willen nemen aan de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog zijn niet altijd meer in de gelegenheid om aanwezig te zijn bij bijvoorbeeld de herdenking op het Abdijplein of de Dam. Bij dit monument kunnen cliënten in hun eigen omgeving herdenken waar ze zich, zeker in de maand mei, mee bezighouden.