Zeker tien Zeeuwen hebben de afgelopen twee maanden aangifte gedaan van identiteitsfraude via Facebook. Criminelen hebben met een digitale babbeltruc hun Facebook-vrienden bestolen.

De politie onderzoekt de aangiftes.

Bij online identiteitsfraude maken internetcriminelen een nepprofiel aan van een bestaand persoon. Vaak worden hiervoor gedeelde Facebook-accounts van stellen gebruikt.

Stel dat het echte account bijvoorbeeld van ‘Arjan en Lena van der Maas’ is. Dan wordt er een nepaccount aangemaakt op naam van ‘Lena van der Maas’.

Vanuit dit nepaccount krijgen mensen die met de echte Arjan en Lena bevriend zijn vriendschapsverzoeken binnen die vaak argeloos worden geaccepteerd.

Chat

Vanuit het nepaccount van ‘Lena’ worden chats over koetjes en kalfjes gestart. Op een gegeven moment wil ‘Lena’ haar man verrassen met een weekendje weg. Omdat ‘Lena’ niet wil dat haar man de verrassing via de afschrijvingen op hun gezamenlijke rekening ziet, vraag zij haar Facebook-vrienden de betaling voor te schieten.

Een effectieve en slimme truc. Zo gaan gedupeerden voor honderden euro’s het schip in. Als ze erachter komen dat ze in de maling zijn genomen, kunnen ze geen contact meer krijgen met ‘Lena’.

Advies

Wilt u voorkomen dat uw profiel wordt gekopieerd? Gebruik dan deze tips:

•Scherm uw vriendenlijst af. U kunt de vriendenlijst onzichtbaar maken voor mensen met wie u niet bevriend bent.

•Zorg ervoor dat het Facebook-account niet zichtbaar is voor gebruikers die niet bevriend zijn met u. Dit maakt het voor fraudeurs een stuk moeilijker uw profiel te kopiëren.

•Pas op met programma’s en apps, zoals spelletjes die vragen om toegang tot uw Facebook-account. Deze instellingen kunt u op Facebook veranderen.