Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon (SSVA) houdt op 11 juni het aanschuifdiner Makan voor Maluku bij ’t Hof Welgelegen in Middelburg. De opbrengst gaat naar Klinik Mata AV in Ambon-Stad, waar voornamelijk staaroperaties worden verricht met apparatuur die de SSVA heeft geregeld.

De stichting staat tijdens het Bevrijdingsfestival in de Coosje Buskenstraat om eten en kaartjes voor het diner te verkopen.

In augustus werd de eerste editie van het verrassingsdiner gehouden en schoven achtendertig mensen aan. “Het concept is goed en het diner van Ard en Esther van de Kreeke was geweldig”, zegt algemeen bestuurslid Rob Boddaert van SSVA (foto, links). 

“De opbrengst van het eerste diner ging naar plastisch chirurgische operaties op de Molukken. Nu gaat de opbrengst naar de oogkliniek.”

Hygiëne

Die operaties lopen volgens de stichting als een tierelier. "Maar organisatorisch moet alles op Ambon nog aangescherpt worden", legt Njonkie Pattinama (foto, rechts) van SSVA uit.

"Daarom is oogchirurg Wilda Batubara in maart op Ambon geweest om te praten met arts-directeur Danny Siegers over de capaciteitsopbouw en om patiënten te opereren." 
Hij is lid van het dagelijks bestuur en coördinator plastische chirurgie. 

Batubaras vader was Indonesisch, haar moeder Limburgse en zelf is zij op Sumatra geboren. Ze had een oogkliniek in Den Bosch. “Wilda laat Danny nieuwe operatietechnieken zien, draagt verbeteringen voor de hygiëne aan en helpt om het management te verbeteren."

De oogkliniek is in 2014 gebouwd met geld van de SSVA en sinds 2015 operationeel.

"Nu loopt alles zo goed dat er een tweede oogarts moet komen en het verplegend personeel moet ook bijgeschoold worden. Het is de enige oogkliniek in zuidoost Azië en wij blijven hen ondersteunen tot alles goed loopt. Het is toch een ontwikkelingsland.”

Brandwonden

De Zeeuwse plastisch chirurgen Michiel Vaandrager en Katia van den Dwey zijn in januari weer op Ambon geweest. In drie weken tijd hebben zij circa honderddertig intakes gedaan en zestig operaties uitgevoerd in het ziekenhuis in Kuda Mati.

Vaak gaat het om mensen met een hazenlip, klompvoeten of brandwonden, vertelt Pattinama. "Chauffeurs rijden de wijken in en plukken mensen van de straat."

Zo ook twee jongens, verminkt door brandwonden in hun gezicht. "Ze konden amper eten. Het team heeft hun kwaliteit van leven erg kunnen verbeteren en dat maakt indruk.”

Voor 95 euro per persoon kan aangeschoven worden bij het verrassingsdiner. 45 euro daarvan gaat naar de oogkliniek. Aanmelden kan via www.hofwelgelegen.nl via ‘culinair aanschuifdiner’.