Vera Bergkamp van D66 in de Tweede Kamer wil dat minister Edith Schippers de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen aanspreekt als blijkt dat zij in strijd met de wet handelen. 

Volgens haar is het vragen naar medische gegevens door ambtenaren van Porthos, voordat ze een behandeling vergoeden, sowieso in strijd met de tijdelijk ministeriële regeling van de Jeugdwet.

Ook overtreden de Walcherse gemeenten volgens haar de privacywetgeving. Bergkamp vindt dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daar iets aan moet doen. Bergkamp stelt haar vragen naar aanleiding van items op onder meer Omroep Zeeland en de NOS over de werkwijze van Porthos.

Zorgloket

Ambtenaren van het Walcherse zorgloket vragen ouders naar medische gegevens en het verloop van behandelmethoden van hun kinderen, terwijl zij geen medisch specialisten zijn. Dat gebeurt in andere (Zeeuwse) gemeenten niet.

Beoordelen

Naast Bergkamp hebben drie Tweede Kamerleden van de PvdA vragen gesteld aan Schippers over de werkwijze. Zij zeggen onder meer dat ambtenaren niet zijn uitgerust om te beoordelen welke (psychiatrische) zorg een cliënt van jeugdzorg nodig heeft. “Deelt u de mening dat dit moet worden overgelaten aan medische professionals of ambtenaren met expertise op het gebied van jeugdzorgproblematiek?” vragen Astrid Oosenbrug, Joyce Vermue en Loes Ypma.

Schending

Het drietal wil dat Schippers onderzoekt op welke schaal ‘de schending van de privacy van jeugdzorgcliënten nog meer voorkomt’.
Maandag hebben alle partijen in de Middelburgse gemeenteraad, met uitzondering van de PvdA, vragen met dezelfde strekking gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over Porthos.