Met activiteiten op en om zeven podia wil organisator de Cultuurwerf de bezoekers van Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen op 5 mei prikkelen tot nadenken over vrijheid.

Het uitgebreide en gevarieerde programma spreekt jong en oud aan, hoopt organisator de Cultuurwerf.

Zonder te oordelen geeft de organisatie bijvoorbeeld het hokjesdenken, vrijheid van meningsuiting, discriminatie en asielzoekers een plek op het festival.

"We roepen op tot tolerantie en daarvoor moet je in gesprek blijven met elkaar", vindt festivaldirecteur Onno Bakker.

Het jaarlijkse Bevrijdingsfestival in het hart van Vlissingen is toe aan haar 26e editie. De Cultuurwerf verwacht zo’n 30.000 bezoekers, uit heel Zeeland en daarbuiten.

Vernieuwen

“De opzet van het festival is goed, maar we zijn wel zo eigenwijs dat we willen blijven vernieuwen”, vertelt Bakker. “We zijn ooit begonnen als festival voor jonge mensen, maar zij worden ook ouder”, lacht de directeur.

Als voorbeeld van verbreding noemt Bakker het concert van de Koninklijke Luchtmacht. Dat optreden zal niet voor iedereen voor de hand liggen, maar past volgens hem ook bij het festival. “Zij spelen populaire liedjes à la het Metropole Orkest en dat wordt heel spectaculair.”

De organisatie wil een programma voor alle leeftijden bieden en meer dan alleen de muziek waarom het Bevrijdingsfestival bekend staat. "We bieden steeds meer en kleine activiteiten, zoals lezingen en interviews."

Tolerantie

Met de vele artiesten die optreden kunnen de bezoekers hun vrijheid vieren. Daarnaast hoopt de organisatie de mensen aan het denken te zetten.

De aanslagen in bijvoorbeeld België maken die behoefte alleen maar groter. "Eén van de doelstellingen van het Bevrijdingsfestival is blijven oproepen tot tolerantie. Dat is misschien ambitieus, maar dat moeten we ook zijn."

Die doelstelling haalt het festival in de ogen van Bakker ook.

"Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders 4 en 5 mei de belangrijkste dagen voor saamhorigheid vinden. Vrijheid is een groot goed. Ik hoorde een student pas zeggen dat we hier toch vrij leven. Waarom is er dan een festival? Daarop volgde een interessante discussie, bijvoorbeeld over vrijheid en discriminatie op internet. Ook hier heb je nog onrecht en ongelijkheid."

Asielzoekers

Ook het toenemende aantal vluchtelingen in Nederland werpt nieuwe vraagstukken op. Hoe ziet de toekomst van deze mensen eruit?

Zo ligt er in Vlissingen een plan om een asielzoekerscentrum voor driehonderd personen in te richten.

"We laten een groep mensen uit het asielzoekerscentrum in Middelburg met een bus naar het festival komen voor een lunch en rondleiding op het terrein. We willen hen laten zien hoe het hier is, dat je hier in vrijheid kunt zeggen wat je wilt. We zijn niet voor of tegen de opvang van asielzoekers, maar willen zaken bespreekbaar maken."

Gebroederlijk

Ook het in hokjes denken kaart het festival aan.

Op het Plein van de Vrijheid staat een mensenzoo. Zes stereotypes, onder wie een lesbiënne, kraker en vluchteling, zitten in een hokje om in gesprek te gaan met bezoekers.

Daarbij komen ongetwijfeld vooroordelen aan bod. De organisatie wil meegeven dat iedereen anders is en dat alle mensen in vrijheid met elkaar moeten kunnen leven.

"Vrijheid vieren we samen. Dat is de boodschap. En het Bevrijdingsfestival is één van de weinige festivals waar je alle type mensen, zoals rockers en danceliefhebbers, gebroederlijk door elkaar ziet lopen."