Twee enorme kranen tillen donderdagochtend de 80 ton zware giek van de Scheldekraan. 

Ze leggen de giek op bokken naast de Machinefabriek in Vlissingen. Als de werkzaamheden goed verlopen en het weer het toelaat, wordt ‘s middags de kraantoren verplaatst naar een tijdelijke plek naast de Machinefabriek.

De kraan kan niet blijven staan op zijn huidige locatie op de Jan Weugkade, omdat de fundering van de kade in zeer slechte staat is en de kraan te zwaar is.

De gemeente laat de kaden momenteel herstellen. Het college van burgemeester en wethouders zegt dat de Scheldekraan binnen nu en een jaar weer wordt opgebouwd op een paar meter van de oude plek.

Studentenunits

Als de giek van de kraan wordt getild, worden de vier studentenunits vanwege de veiligheid tijdelijk ontruimd. De omgeving rondom de kraan is donderdag afgezet.

De Lokale Partij Vlissingen (LPV) is allerminst blij met de ontmanteling. Gemeenteraadslid Wim Hirdes heeft in vragen aan het college gepleit om de kraan in zijn geheel te verplaatsen.

Deskundigen zouden tegen hem hebben gezegd dat dat mogelijk is. Hirdes is bang dat hij niet meer wordt opgebouwd en sneert op Twitter over "Vlissingen, stad aan zee met een gehandicapte, historische Scheldekraan".