De provincie stelt ook komend jaar extra geld beschikbaar voor het openbaar vervoer. 

Vorig jaar maart gaf het college van Gedeputeerde Staten bovenop het afgesproken bedrag drie ton extra om de knelpunten in de nieuwe dienstregeling, die op 1 maart was ingegaan, op te lossen.

Connexxion krijgt in 2017 262.430 euro voor diezelfde problemen. "En ik ga ervan uit dat het zo zal blijven", zegt gedeputeerde Harry van der Maas.

Toeristen

Over een paar maanden verschijnt een evaluatie van het eerste jaar van de nieuwe dienstregeling. Voor de reguliere buslijnen krijgt Connexxion volgend jaar 13.812.600 euro.

Naast extra budget voor de knelpunten krijgt de vervoerder ook nog eens 300.000 euro extra voor toeristenlijnen op Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen en 280.000 euro meer voor de buurtbussen.

Tekort

Daarvan rijden er momenteel zestien rond in Zeeland. Ze rijden lijnen die in de nieuwe dienstregeling zijn geschrapt. De bussen worden bemand door vrijwilligers.

Paul Mulder van Buurtbusvereniging Zuid-Beveland luidde onlangs de noodklok. Zijn vereniging kampt vooral in de gemeente Borsele met een groot tekort aan vrijwillige chauffeurs.

Campagne

De provincie is bekend met het probleem en maakt budget vrij voor een campagne waarmee de verenigingen meer vrijwilligers kunnen werven.

Ook mogen ze voortaan de onkosten van hun chauffeurs op een andere manier betalen, zodat het werk voor meer mensen aantrekkelijker wordt.