In de Nieuwe Kerk in Middelburg vindt donderdag de uitreiking van de Four Freedoms Awards plaats. Bij de ceremonie zijn onder meer koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig.

Merkel ontvangt de International Four Freedoms Medal voor haar ‘morele leiderschap’. Ze krijgt de prijs uit handen van premier Rutte, onder meer voor haar inzet voor Europa om de vluchtelingencrisis, financiële crisis en het conflict in Oekraïne op te lossen.

Even verderop, op de Dam in Middelburg, demonstreert actiegroep Voorpost tegen de uitreiking van de onderscheiding aan Merkel.

De groep vindt het onaanvaardbaar dat de bondskanselier de prijs krijgt en noemt de uitreiking aan Merkel een ‘politiek correcte keuze van een elite’.

Roosevelt

De Four Freedoms Awards worden om het jaar uitgereikt in Middelburg en New York.

Ze zijn vernoemd naar de vier vrijheden uit de speech van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in 1941. Dat zijn de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

Tijdens de ceremonie overhandigt journalist Marcel Gelauff, hoofdredacteur bij de NOS en voorzitter van het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren, de Freedom of Speech and Expression Medal aan Mazen Darwish.

Annemiek Schrijver, hoofdredacteur van het tijdschrift De Verwondering, overhandigt de Freedom of Worship Medal aan aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga, imam Omar Kobine Layam en dominee Nicolas Guérékoyame-Gbangou.

De Israëlische advocate Linor Abargil, Miss World 1998 en voorvechtster in de mondiale strijd tegen seksueel geweld, overhandigt de Freedom from Want Medal aan Denis Mukwege.

Adriana van Dooijeweert, Nederlands voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, overhandigt de Freedom from Fear Medal aan Human Rights Watch.