Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen en Roosendaal ontvangt in mei een keurmerk van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het ZRTI is het eerste radiotherapeutisch instituut dat dit kwaliteitskeurmerk NIAZ/Qmentum ontvangt.

Het keurmerk toont aan dat het ZRTI beschikt over een werkcultuur die gericht is op continue verbetering. Volgens de toetsingscommissie is de medische kwaliteit van het instituut ‘meer dan gewoon goed’.

Patiënten kunnen rekenen op goede en veilige zorg. “De accreditatie bevestigt dat wij staan voor kwaliteit en dat we dit ook in de praktijk brengen”, reageert bestuurder Tanja Snijders. 

Het behandelproces dat patiënten ondergaan wordt voor het keurmerk van A tot Z onder de loep genomen. Daarbij worden patiënten ook zelf ondervraagd.

"Het is dus meer dan een controle op de protocollen en procedures, het gaat om de daadwerkelijke zorgverlening”, licht Mieketrien van Oort, bestuurssecretaris bij het ZRTI, toe.

“Van alle criteria heeft het ZRTI een score 97 procent behaald.”

Criteria

In februari is het ZRTI drie dagen bezocht door een team van auditoren dat meer dan achthonderd criteria in de praktijk heeft beoordeeld.

Het accreditatieprogramma Qmentum is in 2007 ontwikkeld door Accreditation Canada International, in samenspraak met professionals wereldwijd.

Inmiddels wordt er in 27 landen mee gewerkt. In Nederland heeft NIAZ deze kwaliteitsnorm per 2015 geïntroduceerd. Een aantal ziekenhuizen is ook al getoetst volgens deze norm. 

De accreditatie is vier jaar geldig.