De Cartoon Movement houdt tekenworkshops over de Four Freedoms (vier vrijheden) op Zeeuwse scholen. De leerlingen doen mee aan de jongerenwedstrijd ‘Teken voor Vrijheid’ bij het Nederlands Cartoonfestival in de bibliotheek in Middelburg.

Vanaf 20 mei vindt in Middelburg de negentiende editie van het Nederlands Cartoonfestival plaats.

Cartoonist Tjeerd Royaards van de Cartoon Movement spreekt op verschillende scholen met de leerlingen over de maatschappelijke betekenis van (politieke) cartoons.

Hij bezoekt onder meer Scalda in Middelburg, het Calvijn College in Tholen, Het Goese Lyceum in Goes, het Odyzee College in Kloetinge, Praktijkschool De Wissel in Goes en CSW van de Perre in Middelburg (foto).

Tijdens zijn gastles daagt Royaards de leerlingen uit mee te denken over cartoons. Wat is de boodschap achter een prent, zoals ‘God is Goed’ met daarop ook een inquisitie? Verschillende vingers gaan omhoog.

Royaards laat ook andere voorbeelden van zijn werk zien. “Met mijn cartoons wil ik reacties uitlokken. Ik gebruik een item en bouw er mijn tekening rond op.”

Strijdvaardiger

Royaards vertelt dat zijn werk als cartoonist na de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo gek genoeg veranderd is in positieve zin.

“Collega’s vinden dit ook. We zijn strijdvaardiger. We laten zien dat we ons er niet onder laten krijgen. Ook zijn we scherper geworden.”

Na de inleiding gaan de leerlingen zelf aan de slag met één van de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt noemde in zijn speech in 1941: vrijwaring van gebrek, vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en vrijwaring van vrees.

Monopolyspel

Leerling Fabian wil iets doen met Geert Wilders en zoekt een foto van hem op zijn Ipad. Reinoud Boeie zet een eerste plan op papier, maar gumt daarna weer alles weg. “Ik wil vluchtelingen tekenen met camera’s die verbeelden dat de wereld toekijkt.”

Bart Bouwman zit met zijn potlood in de aanslag, maar weet nog niet hoe hij de Europese Unie gaat tekenen.

Xander maakt een Monopolyspel, als symbool voor de wereld. Hij tikt op zijn papier: “Daar moet nog chaos op!” David, die tegenover hem zit, tekent God bovenaan zijn papier en satan beneden.

Wedstrijd

Teken voor Vrijheid is een samenwerkingsproject van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Stichting Switch en de Cultuurwerf.

Consulent Imke Elstak van Switch is bij de meeste gastlessen aanwezig. “Tjeerd is een professional en dat merken de kinderen. Hij krijgt de meesten wel enthousiast om te tekenen.”

Thuis kunnen de leerlingen hun cartoon nog afmaken. De tekeningen moeten uiterlijk 21 april binnen zijn voor het cartoonfestival. Dan is ook de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg.

De inzendingen zijn te zien tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Vlissingen. Daar kiest een professionele jury welke cartoons een plek in de jongerenexpositie verdienen.

Deze cartoons zijn te zien tijdens het Nederlands Cartoonfestival van 20 mei tot en met 25 juni in de bibliotheek in Middelburg. Het festival bestaat uit een tentoonstelling van honderd cartoons van professionele cartoonisten afkomstig uit 51 verschillende landen.