Studenten maken Zeeuws spel

Student company Zeeuwen&Zo van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen heeft het bordspel Zeeuws&Zo ontwikkeld.

Het eerste exemplaar is woensdag in het provinciehuis in Middelburg overhandigd aan commissaris van de koning Han Polman. Hij was zo enthousiast over het spel dat hij er bijna niet mee kon stoppen.

Mix

Samira Tevel uit Hoek is studente bedrijfseconomie en bedenker van Zeeuws&Zo. “Er zijn maar weinig spellen over Zeeland. Dit is iets tussen Party&Co, 30 Seconds en Ik hou van Holland in,” vertelt ze.

Categorieën

Danny van Boxel, student bedrijfseconomie uit Kortgene, vertelt dat er vier categorieën zijn: dialect, kennis, omschrijven en schetsen. Alle onderdelen hebben honderdtwintig puur Zeeuwse vragen.

480

Polman is erg geïnteresseerd in de studenten die tegenover hem aan de vergadertafel zitten. “Ik ken het succes van de ‘knopfietsbel’, maar ik weet niet precies hoe zo’n student company werkt?”

Gezamenlijk vertellen ze over het marketingonderzoek, de enquête, vormgeving van het spel en het eindeloze bedenken van de 480 vragen. “We hebben een aantal weken over de uitvoering nagedacht,” legt Samira uit.

Ook hebben de jonge ondernemers van Zeeuwen&Zo sponsoren en honderdvijftig aandeelhouders moeten zoeken voor hun startkapitaal van drieduizend euro.

Klakkers

Polman krijgt het eerste exemplaar van Zeeuws&Zo overhandigd en legt het bord op de tafel. De pionnen worden op Breskens gezet en hij gooit de dobbelsteen. Een dialectvraag: Wat eet je bij het gerecht klakkers? Polman, geboren in Ootmarsum, heeft er geen idee van dat dit wentelteefjes zijn.

Ammekaorefiets

Enthousiast leest Polman nog een aantal kaartjes voor en test de vragen uit op de studenten en pers.

“Een ammekaorefiets”, grinnikt hij, “ja, dat is een tandem.”

Polman is ervan overtuigd dat het spel een succes wordt. "Het is leuk voor de Zeeuwen zelf en voor de mensen die hier komen wonen is het een soort inburgering.”

NUwerk

Tip de redactie