Zeeuwse scholieren maken van 29 maart tot 6 april cartoons van hun beeld bij de vier vrijheden van voormalig president Roosevelt van Amerika.

De scholen die meedoen aan ‘Teken voor vrijheid’ zijn Scalda in Terneuzen en Middelburg, het Calvijn College in Tholen, Pontes/Het Goese Lyceum in Goes, Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, CSW van de Perre in Middelburg, Stedelijke Scholengemeenschap De Rede in Terneuzen, Odyzee College in Kloetinge en Praktijkschool De Wissel in Goes.

Cartoonist

Op de deelnemende scholen praat Tjeerd Royaards van de Cartoon Movement met de leerlingen over de maatschappelijke betekenis van (politieke) cartoons. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en krijgen ze praktische tips om hun mening over de vrijheden te tekenen.

Vier 

De vier mensenrechten die Roosevelt in 1941 benoemde zijn de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

Bevrijdingsfestival

De inzendingen van ‘Teken voor vrijheid’ zijn te zien tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Vlissingen.

Daar kiest een jury welke cartoons een plek in de jongerenexpositie van het Nederlands Cartoonfestival verdienen. 

Cartoonfestival

De negentiende editie van het Cartoonfestival vindt van 20 mei tot en met 25 juni plaats in Zeeland. Het brengt een tentoonstelling van honderd cartoons van professionele cartoonisten uit 51 verschillende landen.

De Four Freedoms (vier vrijheden) van Roosevelt zijn het onderwerp van het festival.