Van den Tillaar is leider die Vlissingen zoekt

Bas van den Tillaar (CDA) is de verbindend leider die de Vlissingse gemeenteraad zoekt als burgemeester.

De 49-jarige burgemeester van het Zuid-Limburgse Gulpen-Wittem is uit vijfentwintig kandidaten gekozen om waarnemer Letty Demmers op te volgen. Zij neemt per 1 april afscheid.

Unaniem

De gemeenteraad besloot donderdagavond unaniem Van den Tillaar voor te dragen als burgemeester. Er waren vijfentwintig sollicitanten, onder wie vier vrouwen. Hun leeftijd lag tussen de 39 en 61 jaar. 

Helmond

Bas van den Tillaar is geboren in Helmond en studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit in Nijmegen.

In 1998 werd hij wethouder van de Noord-Brabantse gemeente Mierlo. Toen Mierlo op 1 januari 2004 opging in de nieuwe gemeente Geldrop-Mierlo werd hij daar wethouder en locoburgemeester.

Ruim drie jaar later volgde zijn benoeming tot burgemeester van Gulpen-Wittem.

Charisma

Fractieleider Mark Weug (LPV) vindt dat de nieuwe burgemeester een verbindend leider, met charisma, moet zijn om partijen bij elkaar te krijgen. “Niet alleen raad, college en ambtelijke organisatie, maar ook externe partijen."

"Hij moet de burger een goed gevoel en vertrouwen geven bij het beeld van de gemeente. Ook het profileren in netwerken buiten de gemeentegrenzen is belangrijk. De burgemeester moet op pad kunnen voor Vlissingen, zeker vanwege de artikel 12-procedure.”

Weug zegt ook dat Vlissingen Vlissingen is en dat een burgemeester eerst het vertrouwen moet winnen en dan pas op respect en waardering kan rekenen.

Trots

Marin de Zwarte (CDA) wil een burgemeester met een natuurlijke flair en uitstraling, iemand die een leider kan zijn en door zijn verbindende capaciteiten voor draagvlak zorgt.

“Iemand op wie je trots bent dat hij Vlissingen vertegenwoordigt. Die onder de mensen kan zijn en toch burgemeester blijft.”

Toegankelijk

Het kersverse raadslid Els Verhage (GroenLinks) vindt het belangrijk dat er een burgemeester komt die boven de partijen staat, verbindend is, vergaderingen goed kan leiden en toegankelijk is voor de inwoners.

Zij vindt het niet jammer dat de kandidaat geen vrouw is. “Capaciteiten vind ik belangrijker dan de sekse. Ik hoop dat wij van Vlissingen samen een mooie stad kunnen maken waarin het goed wonen en verblijven is.”

Beëdiging

De aanbeveling van de gemeenteraad gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De koning tekent het benoemingsbesluit.

De beëdiging is een taak voor commissaris van de koning Han Polman. De datum hiervoor is nog niet bekend.

Tip de redactie