Expo over Dijkhuis Veere in de maak

Zijn leven lang is Ard Hesselink al gefascineerd door het voormalige Dijkhuis aan de Polredijk in Veere. Hij werkt aan een expositie over het huis in museum de Schotse Huizen in Veere.

In de Tweede Wereldoorlog ging het Dijkhuis verloren. Het was toen van Hesselinks grootouders. Hesselink werkt aan een expositie over het huis. 

Schilderijen

Hesselink, die zelf in Groningen woont, speurt naar foto’s en verhalen over het Dijkhuis, dat ook bekend stond als Polderhuis en Witte Huis. Zijn doel is volgend jaar een expositie te houden. 

“Ik hoop dat mensen ook schilderijen van het Dijkhuis hebben, want veel kunstenaars gebruikten het als onderwerp”, vertelt Hesselink.

Idylle

De pensionaris pluist archieven uit en spreekt allerlei mensen om de historie van het huis te ontrafelen. Zijn moeder is erin opgegroeid.

"Als jongetje hoorde ik verhalen, zoals over haar schommel op het strandje en dat ze bij vloed boven zee schommelde. Daarvan wordt iedereen toch enthousiast? Het is een idylle die verder nergens bestaat.”

Hoofdkwartier

Op de plek waar nu jachthaven Oostwatering ligt, stond tot in de Tweede Wereldoorlog het Witte Huis. Hesselink stelt dat er genoeg over het huis en de omgeving te vertellen is voor een boeiende tentoonstelling.

“Jaren woonde de dijkmeester er. Hij hield toezicht op het onderhoud van de zeedijk. Vanaf de zeventiende eeuw was het ook het hoofdkwartier van de Landwacht, die in tijden van gevaar de dijk bewaakte.”

Galgenveld

In de zeventiende eeuw lag er een galgenveld bij het huis. “Zeebonken die de haven binnenvoeren zagen de lichamen bungelen en wisten dat ze moesten oppassen.”

Kunstenaars

Na de Eerste Wereldoorlog nam Hesselinks grootvader met zijn gezin zijn intrek in het Polderhuis. Frits Lensvelt was een Amsterdamse ontwerper en kunstenaar.

“Al gauw maakte hij deel uit van de groep schilders en beeldhouwers in Veere. Velen schilderden of tekenden het huis en haar uitzicht over de polder, schorren, slikken en het silhouet van het oude stadje Veere.”

Contact

Hesselink komt graag in contact met mensen die zich het Dijkhuis en de omgeving herinneren. “De kans bestaat dat er in Walcherse huiskamers nog schilderijen aan de muur hangen.”

Wie Hesselink aan informatie wil helpen, kan hem mailen: hesselink@docmans.nl of bellen: 06-30213861.

Lezing

Of de tentoonstelling volgend jaar doorgaat, is nog niet zeker. In ieder geval verzorgt Ard Hesselink op 21 april om 19.30 uur een lezing in de Schotse Huizen. De entree bedraagt vijf euro.

Tip de redactie