Nabestaanden onthullen Joods monument in Vlissingen

Op de Groene Boulevard in Vlissingen wordt dinsdag 22 maart een monument onthuld voor Joodse Vlissingers die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. 

Nabestaanden lezen de veertig namen op het tweeënhalf meter hoge beeld op.

Vlissingers

Het herdenkingsbeeld is een initiatief van de Joodse Vlissinger Jacques de Hond (foto, voorgrond) en zijn stadsgenoot Hans Koeman (foto, achtergrond). Voor de realisatie richtten zij Stichting Vrienden Joods Monument Vlissingen op.

Vergeten

De Hond (75) ziet het als een morele verplichting om de omgekomen Joodse Vlissingers uit de anonimiteit te halen. “Hiermee komt hun identiteit terug in de stad waar ze horen”, vindt De Hond.  

“Hun namen worden gebeiteld in graniet, opdat ze nooit vergeten worden.”

Verscheurd

Het monument bestaat uit een in tweeën gebroken zuil met prikkeldraad erop. Ook de Davidster is gebroken.

“Ik wil dat iedereen begrijpt hoe het leven van de mensen verscheurd is. Al die namen die je tegemoet komen…het moet ter lering heel duidelijk zijn wat er gebeurd is en welke verschrikkingen deze mensen hebben doorstaan.”

Onderduikouders

De vernietigingskampen zijn Jacques de Hond bespaard gebleven. Als tweejarig jongetje kwam hij terecht bij een Zaandams echtpaar dat hem met gevaar voor eigen leven uit Duitse handen kon houden. “Ik heb negentig procent van mijn familie verloren”, vertelt hij.

De kleindochters van zijn ‘onderduikouders’, zoals De Hond ze noemt, zijn ook aanwezig bij de onthulling.

Betrokken

Voor de Tweede Wereldoorlog hadden de Joodse mensen volgens De Hond, mede-auteur van het boek ‘Joods Vlissingen’, een goed leven in de Zeeuwse havenstad.

“Ze waren helemaal geïntegreerd.” Daarom vindt hij het mooi te merken hoe betrokken Vlissingers zijn bij de totstandkoming van het monument.

“We ontvangen veel mooie woorden en ook giften. Het monument is ook voor alle Vlissingers, niet alleen voor de Joodse gemeenschap. Ik zou het dan ook zeer op prijs stellen als er veel Vlissingers naar de onthulling komen.”

Zij zijn vanaf 14.00 uur welkom op de Groene Boulevard. Dan onthullen de nabestaanden het monument met Chaïm Divon, ambassadeur van Israël, en opperrabijn Binyomin Jacobs (foto).

NUwerk

Tip de redactie