Reünie viert 650 jaar gymnasium in Middelburg

Oud-gymnasiasten uit Middelburg komen zaterdag 19 maart samen om herinneren op te halen.

650 jaar gymnasium is bijna niet samen te vatten. Grieks en Latijn zijn dode talen en zodoende niet veranderd, maar vakinhoudelijk lijken de lessen nog bar weinig op die van vroeger.

Klassiekers

Ook in de laatste decennia is er veel veranderd. Toch hebben alle gymnasiasten iets gemeen: zij kennen hun klassiekers.

Nuttig

Margot Polderdijk (17) en Thomas van den Doel (17) doen dit jaar examen aan het gymnasium van SSG Nehalennia. Beide leerlingen hebben zowel Grieks als Latijn in hun vakkenpakket gekozen.

Thomas: “Die oude talen helpen je bij het leren van andere talen. Maar ook bij exacte vakken, zoals natuurkunde zijn ze erg nuttig.”

Avontuur

De klassieke talen hebben een ietwat stoffig imago. Maar het leren van Grieks en Latijn is een groot avontuur.

De taalstructuren geven inzicht in de grammaticale opbouw van eigentijdse talen. Tijdens het vertalen van oude teksten worden niet alleen de woorden letterlijk vertaald, maar ook de betekenis van het verhaal.

Context

Elsbeth Schregardus (60) is vakdocent en samen met collega Marco Ketels (46) leidt zij de sectie Klassieke Talen.

“Het gaat om de context van een verhaal. Niet zozeer om de letterlijke vertaling, want die zijn allang gemaakt. We doen dit om de tijdgeest en boodschap te kunnen begrijpen,” vertelt Schregardus.

Haar collega haakt aan: “Het is verrassend hoe elke tekst vergeleken kan worden met onze huidige maatschappij. In de lessen besteden we daar veel aandacht aan.”

Cultureel

Het gymnasium is op SSG Nehalennia meer dan dode talen leren. De culturele aspecten van de vakken zijn minstens zo interessant als de grote puzzels die Grieks en Latijn eigenlijk zijn.

“Bijna iedereen uit de gymnasiumklassen heeft gekozen voor een profiel met bèta-vakken,” zegt Margot. “Ik ga volgend jaar een medische opleiding volgen, dus ik zal de klassieke talen nog wel gaan gebruiken.”

Puzzelen

Thomas verwacht dat minder te doen als hij natuurkunde studeert in Eindhoven.

“Op het gymnasium heb ik geleerd om te puzzelen. Latijn en Grieks zijn echt vakken waar je technisch mee aan de slag gaat. En dat ga ik met natuurkunde ook. Dus ik heb er zeker wat aan gehad.”

Ondersteuning

Het gymnasium in Middelburg is terug te voeren tot 1365. Toen heette het nog Latijnse School. De school was gevestigd in de gelijknamige straat: Latijnse Schoolstraat.

De leerlingen kregen zo’n twintig uur in de week Latijn, de andere vakken werden gezien als ondersteuning.

Schregardus legt uit: “In die tijd hadden universitair geschoolde mensen zelf geen kennis van economie nodig. Zij huurden gewoon een econoom in. Hetzelfde geldt voor wiskunde en andere vakken. De lessen daarin waren minimaal, puur als basis en ondersteuning bij het Latijn.”

Herinneringen

Op vrijdagavond 18 maart presenteren de huidige VWO 6-leerlingen hun profielwerkstuk, waarbij oud-gymnasiasten welkom zijn om te komen luisteren.

Op zaterdag 19 maart komen oud-gymnasiasten bij elkaar om herinneringen op te halen.

Er zijn lezingen, een bezoek aan de oude Latijnse school en een gelegenheidsband van oud-leerlingen speelt de sterren van de hemel in de aula aan de Breeweg. Aanmelden kan via www.gymnasiummiddelburg.nl.

NUwerk

Tip de redactie