Met de integrale acties de afgelopen tijd, de cocaïnevangsten in de Zeeuwse havens en de twee grote opgerolde hennepkwekerijen in Goes en Zierikzee, wordt de georganiseerde misdaad steeds beter aangepakt in Zeeland.

Dat stelt Martine Suijkerbuijk donderdag. Als Programmamanager Ondermijningsbeeld Zeeland verbindt zij nieuwe organisaties aan de gezamenlijke aanpak van criminaliteit van onder meer overheden, politie en justitie.

Scherp

“Alle partijen staan op scherp en we kunnen verdere stappen maken”, zegt Suijkerbuijk.

Dat betekent dat de samenwerkende partijen, waartoe bijvoorbeeld ook de Belastingdienst, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Inspectie Leefomgeving en Transport behoren, doorgaan met de acties.

Zo was er een verkeerscontrole op de A58 en is een Goes’ restaurant doorgelicht.

Heftig

“Soms wordt er heftig gereageerd op de integrale controles”, aldus de programmamanager.

“Dat is begrijpelijk, maar we gaan door. Het is belangrijk om te laten zien dat we samen optreden. Dat verwacht de samenleving ook van ons. De risico’s van verweving van de onderwereld met de bovenwereld zijn groot.”

Daarnaast zijn er grotere zaken in voorbereiding tegen de georganiseerde misdaad. “Maar daarover kan ik nog niets zeggen.”

Weerbaarheid

De partijen vinden het ook belangrijk om mensen die met criminelen te maken kunnen krijgen, zoals havenwerkers, ambtenaren en notarissen, weerbaarder te maken.

Bijvoorbeeld bedreiging of omkoping kan voor moeilijke situaties zorgen, erkent Suijkerbuijk. “Het is moeilijk om je daarop voor te bereiden. Maar in gezamenlijkheid durf je een hele hoop.”

De partijen willen bij verschillende beroepsgroepen het besef vergroten dat ze samen een vuist maken tegen ondermijning wanneer iemand een verdacht voorval meldt. “Je staat er niet alleen voor”, illustreert officier van justitie Marco van Leeuwen.