Middelburger Tobias Manuhutu en zijn compagnon Eva Müller van nieuwsorganisatie Parallax Reporter komen dit jaar met een webdocumentaire over genetisch gemodificeerd voedsel: ‘Het controversiële, excellente zaadje’. 

Ze willen met de film een genuanceerd beeld schetsen over de voor- en nadelen. “We willen verstokte voor- of tegenstanders niet overtuigen, maar een breed publiek informeren”, zegt Manuhutu. 

Het tweetal kreeg het idee toen ze op Facebook steeds meer berichten tegenkwamen over biotechnologiereuzen, zoals het Amerikaanse Monsanto. “De felheid van alle berichten was wat mij opviel”, zegt Müller. “Toen zijn we er verder ingedoken.”

Reizen

De journalisten reizen de komende maanden de halve wereld rond voor hun docu. Monsanto heeft haar medewerking al toegezegd. “We zijn er lang mee bezig geweest en hebben uitgelegd dat we een genuanceerd beeld schetsen. Daarom hebben ze ja gezegd”, aldus Manuhutu.

Crowdfunding

Manuhutu en Müller hebben uit de transmediaregeling van het Mediafonds, NL Film Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een subsidie ontvangen voor hun project.
De laatste 10.000 euro proberen ze bijeen te krijgen via crowdfunding.

Ze staan inmiddels op het platform Voordekunst. Achtergronden van het project, een teaser van de documentaire en info over de inzamelingsactie is te vinden op het platform.