Zeeuwen dineren met vluchtelingen in Timmerfabriek

Stichting The Holland Road houdt vrijdag in de Timmerfabriek in Vlissingen een aanschuifdiner voor vluchtelingen en Zeeuwen.

De Westkapelse initiatiefneemsters Jorien Minderhoud en Christien van de Sande van de stichting willen met het diner mensen met elkaar verbinden die in het dagelijks leven niets met elkaar te maken hebben.

Positiefs

“We hebben de stichting twee jaar geleden opgericht”, vertelt Van de Sande. Het idee hiervoor kwam van haar beste vriendin Jorien, werkzaam in de hulpverlening in Rotterdam.

“We wilden iets positiefs neerzetten, dus niet iets probleemgerichts. In de participatiemaatschappij helpen mensen elkaar, maar niet iedereen weet elkaar te vinden. Wij hebben de energie om mensen bij elkaar te brengen.”

Partners

The Holland Road organiseert evenementen waarin ontmoetingen centraal staan. “We hebben geen vaste locatie. We werken veel met partners en zien wel wat er op ons pad komt.” Voor dit diner werken ze samen met onder meer Vluchtelingenwerk Nederland.

De vriendinnen kennen elkaar al 29 jaar. De kracht van hun samenwerking noemen ze hun ‘doen-mentaliteit’. “We bedenken niet alleen wat, maar voeren het ook uit."

De twee hanteren het concept van de 'rijdende huiskamer'. "We willen gezelligheid en veiligheid uitstralen. Mensen zijn welkom om zonder verplichtingen bij elkaar te komen.”

Eerste

Het is de eerste keer dat er een aanschuifdiner is in Zeeland. Elders in het land zijn al succesvol diners gehouden.

“Het is voor ons, maar ook voor de deelnemers best spannend. Iedereen komt alleen, maar dat is ook het mooie ervan, want iedereen is daardoor gelijk; iedereen zit op dezelfde manier aan tafel”.

Aan het diner in Vlissingen nemen 25 vluchtelingen en 25 Zeeuwen deel, onder wie burgemeester Letty Demmers van Vlissingen.

“We hadden na vijf minuten al zo veel aanmeldingen dat we zelf mensen zijn gaan benaderen om de juiste mix te vinden. Nu zit er van alles wat aan tafel; vluchtelingen, politici, maar ook een oma, studenten en een zakenvrouw.”

Dadeltaart

Van alle genodigden waren er één of twee die niets voelden voor het diner. Over het algemeen zijn de reacties op het initiatief volgens de vriendinnen positief.

Het diner bestaat uit een Noord-Afrikaans voorgerecht en twee Hollandse stamppotten als hoofdgerecht. “Iedereen mag zelf opscheppen, net zoals thuis."

Als toetje is er dadeltaart. "Dat is een soort signatuur van ons geworden."

De organisatie van de diners geeft de vriendinnen veel positieve energie. "Dus ik verwacht dat het diner een vervolg krijgt. Maar we willen eerst kijken of het in Vlissingen ook voor iedereen iets toevoegt.”

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie