De voorbereidingen zijn al getroffen, maar maandag is bij de Nieuwe Zuidbeekseweg in Vlissingen het rioleringswerk echt begonnen. Het is fase één van een groot project.

"We trekken hiervoor bijna vier jaar uit en het kost ongeveer drie miljoen euro", vertelt projectleider Evelien Marteijn van de gemeente Vlissingen.

De komende jaren vernieuwt Vlissingen het transportriool dat loopt van de Olympiaweg via de Nieuwe Zuidbeekseweg tot aan de Zinderweg in Vlissingen.

"Dit riool is zo’n drie kilometer lang en de slagader van de gemeente, omdat al het afvalwater door deze buizen gaat", legt Marteijn uit.

Daarom kon de gemeente dit riool niet zomaar afsluiten. Er is een tijdelijke bovengrondse pomp met leidingen geplaatst. Bij kruisende straten kan verkeer via een soort brug passeren.

Kous

Het transportriool in Vlissingen is ongeveer zestig jaar oud en aan vervanging toe. Fase één betreft het middelste stuk van het riool en het werk hier is naar verwachting in maart klaar.

Voor dit project koos de gemeente de nieuwe techniek ‘relinen’. Hierbij wordt de riolering vervangen via een grote kunststof 'kous'. "Bij deze methode zijn geen graafwerkzaamheden nodig en het kost ongeveer eenderde van de originele techniek."

De kous van kunststof met vloeibare hars wordt aangebracht in de bestaande riolering. Als de kous in het riool zit, gaat er een infraroodlamp of warme stoom doorheen. Hierdoor wordt de hars hard en ontstaat er een nieuwe buis in de verouderde buis.

Voorbereiding

Marteijn vertelt dat de volgende fase van het werk voor 2017 op de planning staat. Dat kan niet eerder, omdat de vernieuwing volgens de projectleider veel voorbereiding vergt.

"De voorbereidingstijd is bijna een jaar. Er moet onder meer een man het riool, dat een doorsnede van één meter tot 1.20 meter heeft, in om bijvoorbeeld obstakels als stenen te verwijderen."

De kous inbrengen is ook een secuur werk. "Omdat de hars binnen twaalf uur hard is, moet het inbrengen in één keer goed gaan. Daardoor kan er maar zo’n honderd meter per keer aangepakt worden. Daarbij zou er te veel druk komen op de bovengrondse buizen als je een langer stuk van het riool ineens vernieuwt."