Ter nagedachtenis aan omgekomen en vermiste vissers uit Arnemuiden komt er een vissersmonument op de begraafplaats aan de Veerseweg in Arnemuiden. Zaterdag 30 januari om 11.00 uur is er een herdenking bij het nieuwe gedenkteken.

Op het monument staan de 96 namen van omgekomen en vermiste vissers sinds 1805. Vijf jaar geleden verongelukte de Nieuwpoort 28 bij Duinkerke. Daarbij raakten drie Arnemuidse vissers vermist.

Na dit ongeval richtte een aantal dorpsgenoten de stichting Nieuwpoort 28 op om de familie van de vermiste vissers financieel te steunen. Er is toen geld opgehaald in het dorp.

De stichting heft zichzelf binnenkort op en wil het resterende bedrag teruggeven in de vorm van dit monument. Het is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland en gemeente Middelburg.

Monument

Het is een sober en ingetogen monument geworden. Een werkgroep met leden van Bewonersgroep Arnemuiden, Historische Scheepswerf C.A. Meerman, Stichting Nieuwpoort 28 en gemeente Middelburg, hield zich bezig met de totstandkoming.

Met behulp van het Museum Arnemuiden is de lijst met namen opgesteld. Op het gedenkteken staan de namen van vissers die tijdens hun verdrinking of vermissing in Arnemuiden woonden en visser waren op een Arnemuids schip.

De werkgroep volgde deze lijn, maar koos wel voor insluiting. Dat wil zeggen dat wanneer iemand niet aan de criteria voldeed, maar weglating pijn en verdriet bij nabestaanden opleverde, de naam wel opgenomen is. 

Herdenking

De herdenking begint om 11.00 uur. Na een toespraak van wethouder Johan Aalberts worden alle namen opgelezen. Na een minuut stilte worden er kransen gelegd.