Honderden handtekeningen tegen uitzetting David

Klasgenoten van David Vinnitski (14) uit Vlissingen hebben de Vlissingse burgemeester Letty Demmers woensdag honderden handtekeningen aangeboden tegen zijn uitzetting.

De CSW-leerling (op de foto in grijs t-shirt) woont al bijna zeven jaar in Nederland, maar moet ons land dinsdag verlaten. “Ik zou het liefst ook een handtekening zetten”, zei Demmers (foto, links), “maar een burgemeester beslist hier niet over.”

Valse hoop

David had begrip voor de reactie van zijn burgemeester. “Ze is reëel en zegt waarop het staat. Dat is beter dan valse hoop geven.”

Gevlucht

De leerling van atheneum-2 van CSW Van de Perre in Middelburg is gelaten tijdens de actie. “Ik ben rustig, want ik heb me erop voorbereid dat ik moet vertrekken. Al weet ik nog niet waar mijn moeder en ik naartoe gaan.

"Ik denk Georgië, omdat mijn moeder daar vandaan komt. Maar ik ben daar nog nooit geweest. Rusland is ook een optie, maar daar zijn we juist weggevlucht. Mijn moeder werd daar vanwege haar afkomst gediscrimineerd en bedreigd.”

Stiefvader

Als David en zijn moeder Violetta (op de foto tussen haar zoon en de burgemeester) worden uitgezet, blijft Davids stiefvader achter. “Hij komt uit Vlissingen en heeft een Nederlands paspoort. Mijn echte vader heb ik nooit gekend. Hij is weggegaan toen ik net geboren was.”

Onmenselijk

De acties van zijn klasgenoten – naast de handtekeningeninzameling, hebben ze een Facebook-pagina geopend en zoeken ze zoveel mogelijk de media op – doen David veel.

“Er wordt om me gegeven”, aldus David. 

Of het helpt, zal moeten blijken. “We blijven hopen van wel”, zeiden klasgenoten Bart, Mirte, Reinoud, Veerle, Xander en Julian bij de overhandiging van de handtekeningen.

De klas vertelde Demmers dat David een ‘door en door Nederlandse jongen is die nu naar een voor hem onbekend land moet’. “Dat is onmenselijk”, stelden de klasgenoten.

Contact

De burgemeester beloofde dat de handtekeningen begeleid met een brief van haarzelf bij het ministerie terechtkomen. “Maar verwacht er niet te veel van. Ik wil jullie oproepen contact met David te houden als hij weggaat. Dat zal hij nodig hebben.”

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie