Veere vernieuwt duurzaamheidsplan

Omdat het huidige duurzaamheidsplan van de gemeente Veere dit jaar afloopt, werkt ze aan een nieuw. “We doen al veel, maar het kan nog beter”, stelt wethouder Jaap Melse.

De gemeente wil actiepunten concreter maken en vraagt ook inwoners en ondernemers naar ideeën.

Veere sprak al eerder de ambitie uit als gemeentelijke organisatie in 2030 energieneutraal te willen zijn en in 2050 als hele gemeente. "Dat is nog steeds realistisch", aldus Melse.

"In de gemeenteraad zijn er geluiden dat de gemeentelijke organisatie wellicht sneller energieneutraal kan zijn dan in 2030, al moeten we natuurlijk wel realistisch blijven."

Heterdaad

Om energieneutraal te worden, moet duurzaamheid volgens de wethouder op alle vlakken verder ingevoerd worden. Hij stelt dat educatie, die al op school begint, ook belangrijk is.

"Van het huidige beleidsplan zijn zo’n zeventig punten zo goed als gerealiseerd. Zo hebben we ons wagenpark verduurzaamd."

Veere heeft bijvoorbeeld elektrische scooters voor de handhaving. "Daarmee ga je vlugger van a naar b. En omdat zo’n scooter geruisloos rijdt, gebeurt het dat de boa bij rottigheid op heterdaad voor je neus staat. Dat is een voorbeeld van hoe duurzaamheid goed werkt."

Pilot

Onlangs kocht Veere de grote loods langs de Baayenhovenseweg bij Grijpskerke van waterschap Scheldestromen. Van hieruit regelt de gemeente nu al haar taken op het gebied van de openbare ruimte. 

Veere houdt dit jaar een duurzaamheidspilot met de loods. "We willen het gebouw zo snel mogelijk energieneutraal maken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, maar ook door energie op te wekken met het verstoken van houtsnippers."

Interviews

Studenten van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen interviewen de komende maanden inwoners voor het nieuwe plan. Mensen kunnen ideeën kenbaar maken via de dorpsraden en ondernemersverenigingen.

In concept is het plan, dat geldt voor de jaren 2017 tot en met 2020, naar verwachting in de zomer klaar. Het ligt dan vanaf september zes weken ter inzage. De gemeenteraad wil het nieuwe beleid in december vaststellen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie