Nieuwe WhatsApp-groep voor veiliger Middengebied

Jesper Schurink uit de Nieuwe Bonedijkelaan in Vlissingen heeft een WhatsApp-groep voor zijn buurt, het Middengebied, opgericht. “In de wijken waar zo’n groep is begonnen, daalt het aantal strafbare feiten”, legt Schurink uit. “Dat is in het Middengebied welkom.”

In steeds meer wijken beginnen inwoners met buurtpreventie via de smartphone. Buurtbewoners verzamelen zich in bijvoorbeeld een groep van WhatsApp en waarschuwen elkaar hierin als ze iets verdachts zien in de straat.

Deelnemers van de groep die bijvoorbeeld vermoeden dat er een inbraak wordt gepleegd, alarmeren 112 en sturen een app om andere omwonenden op de hoogte brengen.

Ogen

Jesper Schurink is eigenaar van Evenementen Promotie Zeeland en chauffeur en woont zo’n drie jaar in het Middengebied. Hij is al een geruime tijd lid van Burgernet en vindt het interessant dat mensen in een WhatsApp-groep via hun smartphone informatie kunnen uitwisselen.

Bij Burgernet stuurt de politie een bericht naar bijvoorbeeld mobiele telefoons van aangemelde mensen in een buurt waar zij extra ogen kan gebruiken voor een voorval. Bijvoorbeeld bij een vermist persoon stuurt Burgernet een signalement door.

WhatsApp-groepen worden door burgers zelf aangestuurd. “Uit statistieken komt naar voren dat in buurten waar een WhatsApp-groep actief is het aantal woninginbraken vermindert. Hoe meer ogen iets zien, hoe beter het werkt.”

Inbraken

Schurink is lid van de verschillende WhatsApp-groepen voor buurtpreventie, in de binnenstad van Vlissingen, Lammerenburg en Paauwenburg. Hij vindt dat, zeker in het Middengebied, nog te veel inbraken en andere strafbare feiten gepleegd worden.

“Dit percentage moeten we, door een alerte buurtgroep, kunnen terugdringen.” Daaronder valt bijvoorbeeld ook het welzijn van ouderen op straat. Bij de WhatsApp-groep die Schurink is begonnen zijn nu volgens hem zo’n dertig bewoners aangemeld.

Aanmelden

“Wie iets verdachts ziet, moet via de SAAR-methode handelen: signaleren, 112 bellen (alarmeren, redactie), app je waarnemingen en reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en de plannen van de verdachte te verstoren.” Burgers moeten hierbij wel altijd hun eigen veiligheid in acht nemen.

Bewoners van het Middengebied (Bloemenbuurt, Schildersbuurt, Rooie Buurt en Bonedijke) kunnen zich aanmelden voor de WhatsApp-groep via: vlissingen.middengebied@kpnmail.nl

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie