ADRZ gaat patiënten met VRE-bacterie isoleren

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) gaat patiënten die de VRE-bacterie dragen voorlopig isoleren. Ook wordt er ‘strikte handhygiëne’ toegepast en zijn er extra schoonmaakwerkzaamheden. 

Hiermee hoopt het ziekenhuis verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Tien patiënten

Vorige week maakte het ADRZ bekend dat bij tien opgenomen patiënten de VRE-bacterie was vastgesteld. Ze verbleven op verschillende afdelingen.

Naast bovenstaande maatregelen vinden er de komende tijd zogeheten prevalentie-onderzoeken plaats. Ook screent het ziekenhuis risicopatiënten op VRE en gaat microbioloog prof. dr. Jan Kluytmans een plan maken voor de bestrijding.

Antibiotica

De bacterie kan bij ernstig zieke patiënten een infectie veroorzaken, die moet worden behandeld met antibiotica. Pas als de antibiotica niet meer helpt is er sprake van VRE. De infecties zijn dan ook moeilijk te behandelen.

Gezonde mensen met VRE hebben zelden klachten en ook bij zieke patiënten leidt het bijna nooit tot (ernstige) infecties. De VRE-bacterie wordt overgedragen via ontlasting of besmette voorwerpen zoals een toiletbril of deurkruk.

Lees meer over:
Tip de redactie