Middelburg wil sigarettenpeuken van de winkelstraten

De afvalbakken in de binnenstad van Middelburg krijgen speciale bakjes waarin mensen hun sigarettenpeuken kunnen doven.

Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in een memo over zwerfafval. Deze zomer is er in het centrum een zwerfafvalmeting uitgevoerd door een adviesbureau.

Het algehele beeld dat daaruit voortkwam is volgens het college dat van een schone binnenstad, maar "toen de openbare ruimte grondiger werd bekeken werd toch vervuiling aangetroffen." 

Het ging vooral om sigarettenpeuken en verpakkingsafval. Het afval concentreert zich vooral in hoeken en rondom putjes. Het college stelt, mede naar aanleiding van de meting, een actieplan op voor 2016.

Educatief programma

Daarmee is 10.000 euro gemoeid voor aansluiting bij de campagne 'Schoon Zeeland' en een educatief programma via museum Terra Maris in Oostkapelle. Ook krijgt Orionis Walcheren 34.000 euro extra om het zwerfafval op te ruimen.

De resterende 12.000 euro is bestemd voor extra voorzieningen voor sigarettenpeuken aan de afvalbakken, een nieuwe zwerfafvalmeting in 2016 en een programma om ondernemers en wijkteams te stimuleren om het afval op straat zelf op te ruimen.

Lees meer over:
Tip de redactie