Horeca-ondernemers van het Vlissingse Bellamypark en omgeving moeten zich erbij neerleggen dat het Bevrijdingsfestival Zeeland verhuist naar het Scheldekwartier. De organisatie denkt het evenement beter te kunnen neerzetten op het Scheldeterrein.

"Wij gaan voor een zo goed mogelijk evenement, waarbij we vrijheid naar zoveel mogelijk mensen willen brengen", zegt directeur Onno Bakker van de Cultuurwerf. "Die belangen gaan voor."

In mei is de 25e editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland gevierd op en om het Bellamypark. De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement, maar wil toch uitwijken naar een andere locatie. "De afgelopen jaren is het festival enorm gegroeid", licht Bakker die keuze toe.

"We hebben te maken met veel mensen en we willen het evenement compacter maken." Van allerlei locaties met hun eigen karakter op en bij het Bellamypark vindt de Cultuurwerf het Scheldeterrein overzichtelijker als locatie.

"Daar kunnen we bijvoorbeeld de beveiliging, toegang en dranghekken eenvoudiger regelen. Dat is ook voor de bezoekers makkelijker, want dan hoeven ze niet steeds opnieuw toegang te vragen. Daarnaast willen we geen eilandjes meer voor aparte doelgroepen."

Schakelmoment

Het Bevrijdingsfestival Zeeland trekt mensen uit de hele provincie en zelfs daarbuiten. “Ik begrijp dat het voor Vlissingers en misschien ook andere Walcherenaren een schakelmoment is dat het festival straks op het Scheldeterrein plaatsvindt. Maar zij moeten misschien eerst de nieuwe editie afwachten."

"Liberty Dance verplaatsten we vanwege de ruimte van het Dijktheater naar de Spuikom en dat is uiteindelijk goed ontvangen. Maar daar is het ook alweer te klein. We groeien de binnenstad uit." Bakker stelt dat meer bezoekers trekken geen doel op zich is. "Maar door de bezuinigingen op cultuur is eigen inkomsten genereren wel belangrijker geworden."

Meedenken

De verhuizing van het Bevrijdingsfestival is voor de Cultuurwerf definitief, over de locatie voor Onderstroom en Wonderstroom beraadt de organisatie zich nog. De horeca bij het Bellamypark is bezorgd over deze ontwikkelingen, vanwege de spin-off die de evenementen de ondernemers opleveren. "We zijn bereid mee te denken over kleinere festivalletjes die de ondernemers bij het Bellamypark kunnen organiseren om aan te sluiten bij de evenementen."