Op het Nollestrand in Vlissingen is woensdagochtend een dode griend met een lengte van ongeveer vijf meter aangespoeld.

Het gaat om een volwassen exemplaar. De strandwacht van Vlissingen spreekt van een "niet-alledaagse vondst".

"Het komt niet vaak voor dat een griend aanspoelt bij Vlissingen. Het is dus zeker een zeldzaamheid", zegt Albert Dijkstra van de Strandwacht Vlissingen.

Mogelijk maakt het dier deel uit van de groep grienden waarvan er vorige maand tien aanspoelden op het strand bij de Noord-Franse havenstad Calais. Zeven daarvan zijn overleden.

Walvisachtige

Een griend is een walvisachtige met een opvallend bol voorhoofd, maar behoort tot de familie van de dolfijnen. Grienden communiceren met allerlei geluiden en kunnen zestig jaar oud worden. 

Het dier komt vooral voor in de Atlantische Oceaan en in de oceanen op het zuidelijke halfrond. In de Noordzee wordt hij slechts sporadisch gezien. 

De overleden griend wordt woensdag voor onderzoek naar de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht gebracht. Daar zal worden onderzocht waaraan de griend is doodgegaan.

Het skelet van het dier gaat naar Naturalis in Leiden. Het natuurhistorisch museum had een dergelijk skelet volgens Dijkstra nog niet in de collectie.

Bultrug

In de Westerschelde tussen Vlissingen en Zoutelande is woensdag volgens Dijkstra ook een nog levende bultrug waargenomen. Het dier is naar schatting tien meter lang. De bultrug zwom enige tijd onder de boulevard van Vlissingen.

"Het komt niet wekelijks voor dat een bultrug in de Westerschelde te zien is, maar hopelijk zwemt hij bij het tij weer richting zee", zegt Dijkstra.