PvdA-leider Diederik Samsom nam woensdagmiddag de getijdeninstallatie in de Oosterscheldekering officieel in gebruik. Vijf turbines wekken hier voor 1000 huishoudens stroom op uit het water.

"We staan aan de vooravond van een energierevolutie”, zegt Samsom woensdag op werkeiland Neeltje Jans. "Die begint in Zeeland, bij deze dam."

Dit project voor duurzame energie is een wereldprimeur. "We bekijken nu of de turbines kunnen blijven hangen en goed blijven werken onder deze extreme omstandigheden van storm, zout en harde stroming", legt Paul Paulus van Rijkswaterstaat uit.

Als beheerder van de Oosterscheldekering moest Rijkswaterstaat toestemming verlenen voor het demonstratieproject met de waterturbines. Als het slaagt willen de betrokken bedrijven – Tocardo Tidal Turbines, producent van de turbines en Huisman, ontwerper en bouwer van de ophangconstructie voor de turbines – wellicht nog meer turbines plaatsen onder de Oosterscheldekering.

Ze hopen er een wereldwijd exportproduct van te maken. "Getijdenenergie is een schone en betrouwbare energiebron die in 10 tot 20 procent van de wereldbehoefte aan elektriciteit kan voorzien", vertelt directeur Hans van Breugel van Tocardo.

Doorontwikkelen

Om de techniek met de waterturbines te kunnen doorontwikkelen is het van belang dat de politiek de voorwaarden schept om dit mogelijk te maken, stellen Van Breugel en Joop Roodenburg van Huisman. Samsom beaamt dit. "Het Energieakkoord is een mooie basis hiervoor, dus ik ben hier positief over."