Het Geboortehuis Walcheren in Vlissingen is tot nader bericht gesloten. Het geboortehuis was tot vorige week vrijdag gevestigd in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen, maar daar is door de verbouwing geen plaats meer.

"Er is met man en macht gezocht naar en gewerkt aan een doorstart, maar helaas is het niet gelukt om dit voor de verbouwing te realiseren", zeggen ze op Facebook.

Verloskundige Groepspraktijk Vlissingen, Provinciale Kraamzorg en Kraamcentrum DAT, de initiatiefnemers van het Geboortehuis Walcheren, zijn in overleg met het ADRZ, de zorgverzekeraars en gemeenten over een alternatieve locatie. De inboedel is tijdelijk opgeslagen.

Het geboortehuis is in 2010 geopend, na de verhuizing van de afdeling gynaecologie naar het ADRZ in Goes. Vrouwen konden er onder begeleiding van een verloskundige of huisarts bevallen.

Advies

De verloskundigen willen dat bevallen op Walcheren ook na de (tijdelijke) sluiting, mogelijk blijft. Zij geven aanstaande moeders een advies waar zij dat het beste kunnen doen.

Alleen onder strikte voorwaarden kunnen vrouwen in Vlissingen en Oost-Souburg thuis hun kind baren. Kort gezegd komt het erop neer dat thuisbevallingen mogelijk zijn op de begane grond in eengezinswoningen, omdat de vrouwen in noodgevallen snel met de ambulance naar het ziekenhuis in Goes moeten kunnen worden vervoerd.