Pim Kraan van Progressief Ondernemend Vlissingen (POV) heeft vragen gesteld over de reis van wethouder Albert Vader naar Zweden.

Vader maakte de reis op uitnodiging van directeur Jan de Graaf van WVO Zorg, de grootste zorginstelling in Vlissingen en initiatiefnemer van de verbouwing van de Zware Plaatwerkerij tot zorgcentrum op het Scheldekwartier.

In hun kielzog reisden onder meer werknemers van WVO en de directeur van Porthos mee. WVO maakte de trip naar Zweden in het kader van het project SAFE, waarbij ze, met hulp van een subsidie van Europa, samenwerkt met gemeenten uit Zweden, Finland en Italië.

Samen willen ze een visie op de toekomst voor hulp aan huis ontwikkelen, vanwege de vergrijzende bevolking. "De vier deelnemende partijen dragen zelf ook aanzienlijke kosten in het project", schrijft Kraan in zijn vragen.

Onafhankelijkheid

Het college van burgemeester en wethouders heeft gezegd dat de kosten van de trip volledig werden betaald door "Europa". Kraan wil weten hoe Vader zijn onafhankelijkheid ten opzichte van WVO heeft gewaarborgd tijdens het werkbezoek.

Ook vraagt hij of de reiskosten en declaraties rechtstreeks zijn ingediend bij Europa en of het college er zeker van is dat WVO "niet voor een deel de door de wethouder gemaakte kosten heeft betaald en daarmee de wethouder plichtig aan zich heeft gemaakt".