Twee olievlekken uit het dinsdagochtend gezonken vrachtschip Flinterstar drijven naar Nederlandse wateren. 

Volgens de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé komen twee plassen olie van elk drie kilometer lengte dinsdagavond rond 20.00 uur in het Nederlandse deel van de Noordzee terecht.

Het natuurgebied 't Zwin en de Vlaamse en Nederlandse kust zouden volgens de gouverneur geen gevaar lopen voor aangespoelde olie.

De Belgische Civiele Bescherming treft voorbereidingen om de smurrie op zee op te ruimen. De geringe zeegang zou gunstig zijn voor de opruimactie. Nederland heeft een afgevaardigde gestuurd naar het coördinatiecentrum in Oostende.

Vogels

Door de botsing lopen vele duizenden vogels gevaar. Het oliespoor is slecht nieuws voor de zee- en trekvogels die de kust gebruiken als gidslijn om naar zuidelijk gebied te trekken. Daarvoor waarschuwt Vogelbescherming Vlaanderen.

Vooral voor zeevogels zoals alken, jan-van-genten en grote sterns is de olievlek een bedreiging. "Na de olierampen met het schip Erika in 1999 voor de Franse kust en de Tricolor in 2003 voor de Belgische kust hebben we wel heel wat ervaring opgedaan in het opvangen, verzorgen en revalideren van met olie besmeurde vogels", aldus een woordvoerder.