Alles staat in de steigers voor een succesvolle 25e editie van Jazz by the Sea. Van donderdag tot en met zondag zijn er tal van gratis toegankelijke optredens langs de Walcherse kust.

“We zijn er klaar voor en vinden dat we weer een goed programma hebben”, vertelt Wim de Jong van Stichting Jazz by the Sea. Ter ere van het jubileum pakt de organisatie op meerdere manieren uit.

Het hoofdpodium van Jazz by the Sea staat traditiegetrouw in Domburg. Daarnaast zijn er optredens in de omliggende dorpen en Vlissingen. Hier vindt – ook een vast onderdeel van het muziekevenement – op de festivalzondag een jazzkerkdienst plaats in de Sint Jacobskerk. Die wordt verzorgd door Anke Angel.

“Zij deed de jazzkerkdienst vijf jaar geleden ook en dat was formidabel”, vertelt De Jong. “Met haar boogiewoogie is Anke een Europese ster. Ze is fenomenaal.” Angel staat ook op het hoofdpodium voor de opening van het festival. Zij wordt hierbij vergezeld door commissaris van de koning Han Polman, die piano speelt.

Artiesten

Het meerdaagse programma biedt zo’n zestig optredens. Voor de jubileumeditie is het aantal concertlocaties uitgebreid. Bezoekers kunnen onder meer genieten van Scott Hamilton die speelt met Iris en Friends, Oscar Benton, de Oriëntal Jazzband en de Revitalists.

Ook een highlight noemt De Jong het optreden in de kerk aan de Markt in Domburg van de Zweedse Red Wing Band en Brian Carrick uit Groot-Brittannië.

Van minder ver komen onder meer brassband Apollo uit Domburg en Isabel Provoost uit Middelburg. “Apollo speelt ook jazznummers en is ook bij de opening betrokken. Isabel Provoost treedt op bij de afsluiting. Ze zingt als 15-jarig meisje mee met een big band van allemaal muzikanten in smoking.”

Streetparade

Voor het jubileum doen er meer bands mee aan de streetparade door Domburg. “Dat zijn zes bands die op verschillende plaatsen beginnen met spelen.” Ook pakt de organisatie voor de 25e editie uit met een cd met hoogtepunten uit de afgelopen jaren.