Oud-mariniers roeien via Rotterdam en Vlissingen naar Londen

Ruim 120 oud-mariniers beginnen zaterdag in Rotterdam aan een grote roeitocht naar Londen. Zij varen met negen sloepen een afstand van 350 kilometer in het jaar dat het Korps Mariniers 350 jaar bestaat.

De mariniers van de Dutch Marines Rowing Challenge worden zaterdagochtend uitgezwaaid tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Rond 11.30 varen de sloepen onder de Erasmusbrug door.

Voordat de mariniers de Noordzee oversteken, doen zij eerst Vlissingen aan. Zondagochtend rond 11.30 uur worden de sloepen verwacht in de Zeeuwse plaats, waar ze feestelijk worden verwelkomd.

Om en om

Op maandag zetten de roeiers van de Challenge echt koers naar Engeland. Na vijf volle dagen op zee hopen zij vrijdagavond aan te komen bij het Engelse Sheernes, aan de monding van de rivier de Theems. Daar worden de roeiers onthaald door Britse mariniers. Samen met de Koninklijke Marine begeleiden zij de roeiers vervolgens tot aan Londen.

De mariniers roeien om en om, zodat de sloepen onafgebroken kunnen blijven doorvaren. Het transportschip Zr.Ms Johan de Witt van de Koninklijke Marine zal de roeiers tijdens hun tocht begeleiden. Tussendoor gebruiken de mariniers die niet in de sloep zitten het marineschip als onderkomen. Ook varen er twee landingsvaartuigen mee (LCU's).

Gedoopt

De mariniers van de Dutch Marines Rowing Challenge roeien voor het project 'buddy's in nood'. Het project bestaat om collega-mariniers te steunen en degenen te helpen die bijvoorbeeld fysiek letsel hebben opgelopen of die na hun diensttijd mentaal of sociaal in de problemen zijn gekomen.

Vrijdagochtend worden aan de Admiraliteitskade in Rotterdam vijf sloepen officieel gedoopt. Zes vrouwen, die allemaal verbonden zijn met de DMRC-roeiers, voltrekken dit ritueel waarna zij de roeiers een behouden vaart wensen.

Lees meer over:
Tip de redactie