Het Nuon Solar Team, waarin ook Zeeuwse techneuten vertegenwoordigd zijn, verdedigt eind oktober in Australië haar wereldtitel met een auto op zonne-energie in de World Solar Challenge. 

Het Nuon Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft, waarvan er twee afkomstig zijn uit Vlissingen.

De Delftse studenten werkten vaak tot diep in de nacht aan de auto met de naam Nuna8. Zelfs familieleden en vrienden werden betrokken bij de productie van de auto. "Er waren dagen dat we hier met mijn broer, vriendin en oud-teamleden stonden te schuren", vertelt teamcaptain Mark Hupkens uit Vlissingen. 

Teamgenoot Bart Helwig, ook uit Vlissingen, zegt dat de afgelopen maanden vooral "bestonden uit werken, eten en korte nachten. Dat was behoorlijk zwaar", zegt hij. 

Maar nu we de eerste kilometers hebben gemaakt met Nuna8 op de testbaan, is dat het allemaal waard. Het is ons gelukt om een superefficiënte auto te produceren", aldus Helwig. 

Techniek

De Zeeuwen werkten lange tijd aan de motor van het voertuig. Die is verwerkt in de velg van een achterwiel. "De buitenkant van de auto is gemaakt van schuim en Textreme koolstofweefsel, dat ook in de Formule1 wordt gebruikt", laat het team weten.

"Het lichte materiaal maakt dat de auto slechts honderdzestig kilo weegt. Dat is zes keer lichter dan een gemiddelde auto. Ook de accu van de zonneauto is met twintig kilo een lichtgewicht. Een zeer zuinige accu van een Tesla weegt ruim vijfhonderd kilo.

Op de accu kan de Nuna echter even ver rijden als de batterij van de Tesla. "Ongeveer van Amsterdam naar Parijs", zo vertelt het team.

Wereldbeker

De Nuna8 wordt eind augustus zorgvuldig ingepakt voor de reis naar Australië. Daar wordt in oktober de World Solar Challenge verreden. Het parcours van de wedstrijd is ruim drieduizend kilometer lang en loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. 

Het Nuon Solar Team hoopt daar voor de zesde keer de wereldbeker mee naar huis te nemen.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp