Gratis trouwen in de gemeente Vlissingen kan door nieuwe regels op woensdag om 8.30 uur en 8.45 uur in het stadhuis.

Voor Vlissingers met een laag inkomen verruimt de gemeente de mogelijkheden voor kosteloos in het huwelijk treden en partnerschapregistratie.

Vlissingen heeft de regels voor trouwen en partnerschapregistratie vernieuwd. Aan de ene kant wil ze de kosten voor deze diensten terugdringen, maar aan de andere kant stellen met een kleine beurs tegemoet komen.

Een gratis huwelijk, partnerschapregistratie of omzetting van partnerschap naar huwelijk is mogelijk op woensdag om 8.30 uur of 8.45 uur.

Voorheen kon dit alleen in de griffiekamer, nu komen meerdere kamers hiervoor in aanmerking. "Dit is maximaal toegankelijk voor het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar", staat in de gemeentelijke nota.

Bruidsparen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een uitgebreidere vorm van de gratis dienst. Zij kunnen alle werkdagen trouwen in de Michiel de Ruyterzaal, met maximaal 55 personen en een toespraak door een ambtenaar die op verzoek een toga draagt. "Mensen die het echt niet kunnen betalen moeten ook gratis kunnen trouwen met een toespraak."

Werkkleding

Voor wie meer ceremonieel wil zonder het volle pond te betalen, heeft Vlissingen een regeling voor honderd euro. De plechtigheid kan dan alle werkdagen plaatsvinden in De Boeg in het stadhuis.

Deze ruimte is dan toegankelijk voor maximaal tien personen, inclusief het bruidspaar. Ook hier vindt geen toespraak plaats en de duur bedraagt ongeveer tien minuten. De ambtenaar draagt werkkleding, geen toga. "Het bieden van dit gereduceerde tarief vermindert wellicht de druk op de gratis huwelijksvoltrekking."

Verplicht

Een gemeente is verplicht gratis trouwen aan te bieden. "Maar wij hebben er wel kosten door, zoals voor de ambtenaar en het trouwboekje", vertelde burgemeester Letty Demmers eerder al.

De gemeente verwacht niet meer kosten met de nieuwe regels voor gratis trouwen. Een gratis huwelijk voor mensen met een laag inkomen geeft wel meer kosten, staat in de nota, vanwege de toespraak en het gebruik van de Michiel de Ruyterzaal.

"Daar staat tegenover dat we een verschuiving van het gebruik van een sobere kamer van het stadhuis naar De Boeg verwachten. Die kost in de nieuwe situatie honderd euro, maar was voorheen gratis."