Met een kleine slag om de arm heeft dorpshuis Ons Dorpsleven in Ritthem een nieuwe toekomst. Stichting Theaters aan Zee wil de functie van dorpsvoorziening voortzetten en van het dorpshuis een theater maken. 

Vanwege de Artikel 12-statusaanvraag moet de gemeente Vlissingen, die eigenaar is van het pand, nog goedkeuring krijgen voor de verkoop. Wethouder Dick Verboom voorziet geen problemen hiervoor. “Dit is een droom die uitkomt”, zegt directeur Peter de Neef van Stichting Theaters aan Zee.

Dorpsfunctie

De stichting wil het pand voor 30.000 euro kopen. “Dat is een laag bod ten opzichte van de richtprijs van 110.000 euro”, erkent Verboom. “Maar de stichting heeft een leuk plan en de dorpsfunctie blijft behouden. Daarnaast is er veel achterstallig onderhoud.”

De kosten daarvoor liggen volgens de stichting en gemeente vele malen hoger. “Daarom doen we het het eerste jaar rustig als theatervoorziening, want de techniek moet kloppen”, vertelt De Neef.

Grootse plannen

Niettemin hebben hij en zijn partner Esther Rooker grootse plannen voor het dorpshuis. Met hun stichting halen ze al bekende namen naar onder meer Zierikzee en het dorpshuis kan hun product versterken, denkt De Neef.

“Artiesten zouden in Ritthem aan hun programma kunnen werken, try-outs kunnen doen en kunnen logeren. Daar is vraag naar. Ritthem is een kleine, hechte gemeenschap en het dorpshuis ligt op een centrale plek, in een idyllische, Wim Sonneveld-achtige omgeving tegenover een historische kerk en bij Fort Rammekens.”

Activiteiten

Voordat het zover is, moet er veel gebeuren aan het verouderde pand. Maar de activiteiten die al gepland staan voor het dorpshuis, zoals openstelling tijdens het ringrijden, vinden gewoon doorgang.

“We hopen snel aan de slag te kunnen. Het is een uitdaging de lasten omlaag te brengen, maar het pand is niet supergeïsoleerd, dus we verwachten straks op de energiekosten te kunnen besparen. Door het totaalplaatje gaan we ervan uit een rendabel plan te hebben. We willen dolgraag beginnen.”