Veere ziet er zaterdag 18 juli weer een dag uit zoals het Veere van 1928, het jaar dat Hendrik Willem van Loon en zijn vriend Frits Philips het initiatief namen voor een hardzeildag voor vissers uit Arnemuiden op het Veerse Meer. 

Vanwege het 25-jarig bestaan van Stichting Behoud Hoogaars kent de Van Loon Hardzeildag dit jaar een speciale editie. ‘Van Loon zelf, Philips en burgemeester Buijs Ballot zullen er weer persoonlijk bij zijn’, belooft de organisatie van het jaarlijkse evenement.

Op de kade en in de schepen draagt iedereen kleding uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Ook zijn er prijzen uit die periode: 40 zilveren riksen, de pollepel en een kruik jenever.

Aan de historische zeilwedstrijd doen 40 hoogaarzen, hengsten, andere rond- en platbodems en old gaffers mee, allemaal in de stijl van de jaren ‘20.

Kinderspelletjes

Toeschouwers kunnen de wedstrijd volgen op de promenade voor de Campveerse Toren in Veere. Rondom de wedstrijd wordt ook een maritieme markt en vismarkt georganiseerd en zijn kinderspelletjes te doen.

Daarnaast verlenen de Wasschapelse Heiploeg en Orkest Humoreske hun medewerking. De Van Loon Hardzeildag begint om 9.00 uur. De zeilwedstrijd zelf gaat om 11.00 uur van start en duurt tot het einde van de middag.